Salut

Una setmana de coll, i gràcies

El govern obre amb dubtes els centres comercials i revisarà les mesures d’aquí a set dies

La soca britànica ja té efecte a les escoles

Els epidemiòlegs eren partidaris d’endurir les mesures per compensar-ne l’efecte

El confinament comarcal i el toc de queda no han tingut canvis

La inestabilitat del terreny que trepitja el Procicat en aquesta etapa de la pandèmia és tan elevada que, en endavant, vol anar amb peus de plom i consolidar bé cada pas en el camí cap al control de l’epidèmia. D’aquí que les noves mesures anti-Covid, anunciades ahir, tindran una vigència inicial de només set dies. La setmana vinent, doncs, caldrà fer una altra revisió a fons de la situació dels contagis.

No és per a menys. La soca britànica és a un pas de convertir-se en predominant al país i, atès que implica un increment dels contagis, els epidemiòlegs defensen que, en comptes de “donar aire” a certs sectors, s’hauria hagut de fer un pas enrere i activar més restriccions.

El secretari de Salut, Josep Maria Argimon, dona per fet que l’obertura de noves activitats implicarà un augment dels casos, però considera que encara hi ha cert marge. “La baixada s’ha estabilitzat, però tampoc pugem. No anem malament i pensem que amb aquestes mesures podrem continuar contenint la situació, però no n’estem segurs. Per això canviem la cadència de revisió de 15 dies a una setmana”, justifica.

Així doncs, a partir de dilluns i després de gairebé dos mesos de tancament, es reobriran els centres comercials, però només fins divendres i amb l’aforament reduït al 30% i els establiments de restauració tancats, per evitar que els ciutadans hi puguin fer llargues estades. El cap de setmana vinent, doncs, tornaran a abaixar persianes amb els mateixos criteris que ho han fet avui.

La relaxació de les restriccions en el sector del comerç també afavorirà els establiments de més de 400 m², que podran tornar a obrir al públic limitant la seva superfície a aquest espai i també amb un aforament màxim d’un 30%.

El sector de la restauració, doncs, no experimenta cap modificació, mentre que en l’àmbit educatiu sí que s’ha pogut alleujar mínimament les restriccions. El Procicat ha aprovat la recuperació de les colònies escolars mantenint el grup bombolla: fins ara es podien fer sortides escolars d’un dia més enllà dels límits comarcals i, a partir d’ara, podran fer-hi també pernoctacions, però sempre que no es barregin amb altres grups bombolla. A més, el govern treballa per poder recuperar la presencialitat del segon curs d’universitat a partir del dia 8 de març, tal com ja s’està fent des del 8 de febrer amb el primer curs dels graus.

En l’àmbit de l’esport, els gimnasos podran ampliar l’aforament de les activitats grupals. Si tenen la ventilació adequada, podran deixar enrere el límit de sis persones i passar al 30% de l’aforament. Pel que fa a les piscines, també s’ampliarà l’aforament, en aquest cas ampliant del 30% al 50%.

Així doncs, a partir de dilluns els bars i restaurants continuaran amb les mateixes limitacions horàries que ara i es mantindran també vigents el toc de queda nocturn i el confinament comarcal, amb l’objectiu de no propiciar més trobades personals de les que ja es fan en l’actualitat. “Si l’aixequéssim, la primera resposta de la gent seria anar a trobar-se amb familiars i amics d’altres comarques que fa mesos que no es poden veure en persona”, indica la consellera de Salut, Alba Vergés.

Anem a pitjor

Argimon va defensar la mínima relaxació de les mesures en una millora en la positivitat dels tests d’antígens ràpids (TAR) recollits les últimes 24 hores en relació amb els de dies anteriors. Els epidemiòlegs, però, sense tenir en consideració altres condicionants més enllà del comportament del coronavirus, sostenen que ja hi ha hagut “un canvi de tendència” i que relaxar les mesures “és el contrari del que caldria fer”. “No es pot parlar d’estabilitat, sinó d’empitjorament progressiu, i s’està fent especialment evident a les grans ciutats”, explica el físic del Biocomsc Daniel López Codina, que il·lustra la situació de manera molt gràfica: “Fins ara jugàvem al joc d’estirar la corda amb el coronavirus i estàvem igualats de forces. Però darrerament està guanyant força perquè és cada cop més contagiós i genera més casos. Si en comptes d’endurir o mantenir les restriccions les relaxem, el virus començarà a guanyar i quan sigui majoritari ens arrossegarà amb força.”

Salut, de fet, admet que la variant britànica pot estar al darrere d’un canvi de paradigma que ha detectat a les escoles: si fins ara el més habitual era detectar un únic positiu en els grups bombolla, d’un temps ençà augmenten clarament les classes amb diversos infants contagiats. Les dades s’estudien amb el departament d’Educació i s’exposaran la setmana vinent.

LES FRASES

Carnet de vacunació? Per evitar desigualtats el primer que cal és garantir que tothom té accés a la vacuna
Alba Vergés
Consellera de Salut

LES XIFRES

22
morts
per Covid-19 es van reportar de manera oficial ahir. Són les mateixes defuncions que el dia anterior.
Més que estabilitat, veiem que la situació empitjora de manera progressiva i sobretot a les ciutats grans
Daniel López-Codina
Físic del BIOCOMSC
1.786
pacients
estan ingressats amb Covid als hospitals de Catalunya, 38 menys que en la jornada anterior.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.