Societat

El passeig de Gràcia vol més contundència policial contra qui causa aldarulls

Els responsables dels negocis d’aquest carrer critiquen que el govern hagi posat en dubte els Mossos

Xifren en 1,3 milions els danys i diuen que demanaran responsabilitats

L’Associació del Passeig de Gràcia, que agrupa establiments comercials, hotels i veïns d’aquest emblemàtic carrer de Barcelona, va demanar ahir al govern que reformi el model policial dels Mossos, però no per contenir les mesures repressives (que és el debat que hi ha sobre la taula), sinó tot el contrari: perquè la policia sigui encara més contundent.

“Demanem als Mossos la màxima contundència i que treballin per saber qui hi ha darrere els aldarulls i els detinguin”, va dir Lluís Sans, president de l’entitat i amo de Santa Eulàlia, molt enfadat. “Un cop detinguts, nosaltres els demanarem responsabilitats. Si són majors d’edat, a ells mateixos; si són menors, als seus pares, i si són menes, a la Generalitat, que en té la tutela legal”, va assegurar. Va recordar que moltes assegurances no cobreixen els danys causats per aldarulls, i va dir que el que s’ha fet malbé aquests últims dies de manifestacions suma, només al seu carrer, 1,3 milions d’euros (76.000 per netejar les pintades, 254.000 en articles robats i més d’1 milió en la substitució de vidres trencats). Sans va assegurar que els negocis d’aquest carrer de Barcelona estan farts dels aldarulls, i va dir: “Barcelona s’està convertint lamentablement en la segona capital europea de la violència urbana, després de París”, però, va advertir, “en la primera ciutat europea on ara ja s’ataca directament la policia”.

Lluís Sans va considerar els aldarulls a la ciutat de Barcelona “endèmics”, i va dir que no pot ser que cada vegada que hi hagi algun esdeveniment (sigui una celebració futbolística, una vaga, la protesta per la sentència del procés, un desallotjament...) acabi amb disturbis, saquejos i destrosses. “Els comerciants del passeig de Gràcia tenen por cada vegada que hi ha una manifestació, perquè encara que sigui pacífica ningú sap com acabarà i com es trobarà el seu negoci l’endemà”, va assegurar el president de l’Associació del Passeig de Gràcia, que va lamentar que tot això “dona una imatge molt negativa de la ciutat, una imatge irreparable de Barcelona i Catalunya” que allunya “el turisme de qualitat”. I va afegir: “I fa molts anys que dura.”

Lluís Sans va admetre que havia tingut una reunió molt tensa amb el govern de la Generalitat, a qui li retreu que no hagi estat “contundent” amb la condemna dels aldarulls i, per contra, “hagi posat en dubte els Mossos d’Esquadra”. Sans parlava directament del vicepresident Aragonès, a qui retreu que tardés molt “a denunciar els fets”. “Va ser una greu irresponsabilitat qüestionar els Mossos quan els carrers encara estaven en flames”, va dir. En aquest sentit, va reiterar que “cal més seguretat per als Mossos” i que aquests han de tenir “més eines per ser més eficaços”.

“Barcelona –va concloure– ha de recuperar la seva millor cara i tornar a ser un model de ciutat de pau”, va dir Sans.

El sector del joc, tancat des de l’octubre, no pot més

Treballadors del sector del joc es van concentrar ahir davant de la seu del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per reclamar la reobertura dels establiments i denunciar la “discriminació” al sector. “La situació precària dels treballadors és total. Ja no podem mantenir-nos, des del 16 d’octubre de l’any passat no hem pogut obrir cap dia”, va lamentar el portaveu del Col·lectiu Català de Treballadors del Joc, Víctor Duce. El portaveu va reclamar poder obrir dilluns que ve, 8 de març, i va advertir que està “en perill” el futur de les més de 8.000 persones que treballen en empreses del joc i de les 29.000 famílies que en depenen de manera indirecta. Segons Duce, aquest és l’únic “negoci diürn” que no pot treballar, i va recordar la situació “precària” dels empleats i l’“angoixa” pel futur dels llocs de treball, i que està en perill la supervivència dels locals. Va recordar que els establiments són segurs i compleixen els protocols sanitaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.