L’empresariat exigeix la fi dels aldarulls i un govern estable
Els empresaris donen tot el suport als Mossos d’Esquadra perquè posin fi als actes vandàlics i els saquejos
Demanen al nou govern seguretat institucional i que tingui “sensibilitat econòmica”
Impressionant posada en escena ahir a l’Estació del Nord de Barcelona del sector empresarial català, liderat per Foment del Treball i Pimec. L’empresariat demana dues coses: la primera és que el govern posi fi als aldarulls (que van començar amb l’empresonament de Pablo Hasél) i doti de més recursos els Mossos d’Esquadra per posar fi al “vandalisme” i la “mala imatge de Barcelona i Catalunya”, imprescindible per “recuperar el prestigi internacional”. La segona cosa és que el govern es constitueixi d’una vegada, que doni “seguretat institucional”, “exemple de diàleg i no de l’excessiva confrontació dels últims temps” i, sobretot, que treballi “amb sensibilitat econòmica”.
“Avui volem posar punt final als aldarulls recentment viscuts a Barcelona i altres ciutats”, va dir el president de la patronal Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, amfitrió de l’acte, que va assegurar que “els radicals antisistema no podran fer res contra la força d’una ciutat i un país que volen guanyar el futur amb treball, pau i cohesió social”. També va assegurar que “la societat organitzada no és un contrapoder, és el poder (...).”
Els empresaris van presentar el manifest Ja n’hi ha prou. Centrem-nos en la recuperació, signat per 300 associacions i entitats del món econòmic, que van llegir representants del món del comerç, del turisme, dels hotels, de la restauració, etc., però també del món de l’esport i la cultura, i en què es demana que hi hagi calma als carrers i que es reactivi l’economia. En cap punt del manifest es critica els abusos policials denunciats per diversos col·lectius pacifistes, entre els quals hi ha el tret de bala de foam que va buidar l’ull a una jove.
Van destacar les paraules d’Antonio Cañete en el seu primer acte públic des que va ser escollit president de Pimec. “Vivim temps difícils i complexos”, va dir, i va lamentar que el govern “hagi tancat activitats econòmiques parcialment o totalment amb criteris arbitraris i sense sensibilitat econòmica”. Tots els presents van destacar “el màxim respecte” pel dret a manifestació, però van condemnar “els aldarulls, la violència i el saqueig” i van demanar accions contundents per posar-hi fi. “Demanem suport als Mossos i que salvin els llocs de treball que paguen els nostres impostos”, va dir Caeñete, i va reclamar al govern espanyol, una altra vegada, “ajudes directes”.
Entre els firmants del manifest no hi ha la Cambra de Comerç de Catalunya, que en el seu dia amb el Consell de Cambres ja van firmar un manifest propi, tot i que ahir la seva presidenta en funcions, Mònica Roca, va acabar assistint a l’acte després que Sánchez Llibre li demanés personalment.
LA XIFRA
L’Ajuntament, acusació per la furgoneta cremada
L’Ajuntament de Barcelona es personarà com a acusació particular en el cas de l’atac amb líquid inflamable contra un vehicle de la Guàrdia Urbana quan hi havia un agent a dins, que va passar dissabte després de l’última manifestació en contra de la repressió i a favor de Hasél. L’alcaldessa, Ada Colau, va dir ahir en una entrevista a Ràdio 4 que l’Ajuntament ha d’estar al costat del treballador quan hi ha una “agressió greu” i va assenyalar que en aquest cas es va posar en perill la vida de l’agent. L’informe jurídic encarregat pel consistori fa palesa “l’excepcionalitat” dels fets i conclou que “atempten contra la integritat física d’un funcionari públic en l’exercici de les seves funcions”. Vuit joves relacionats amb el cas ja són a la presó.
D’altra banda, el Centre de Defensa dels Drets Humans Irídia va dir ahir que és “imprescindible” que els Mossos identifiquin quin agent va disparar una bala de foam contra la noia que va perdre un ull. L’associació es personarà aviat com a acusació popular en la causa penal oberta per aconseguir “veritat, justícia, reparació i garantia de no repetició”.