Medi ambient

el pinell de brai

LA GESTIÓ dels RESIDUS

El Pinell farà una enquesta als veïns sobre l'abocador

L'Ajuntament modifica les normes urbanístiques per restaurar una argilera amb residus sòlids urbans o runes de la construcció.

El PSC i un regidor de CiU forcen la consulta, no vinculant

Els veïns del Pinell de Brai podran opinar, tot i que el resultat de l'enquesta no serà vinculant, si volen que en el seu municipi s'hi puga instal·lar un abocador de residus sòlids urbans. Encara no hi ha data per a la consulta, no oficial, però a finals d'agost govern i oposició intentaran consensuar la pregunta o les preguntes que els ciutadans podran respondre. La iniciativa té l'origen en un acord del ple que va rebre el suport dels quatre regidors del PSC-PM, a l'oposició, i d'un dels regidors de CiU; però l'alcalde i els altres tres regidors del govern municipal van acceptar el resultat. “Hem d'acceptar-ho així i no passa res; però estic segur que guanyarà el ‘sí'”, va afirmar l'alcalde, Pere Martí.

El mes d'abril, l'Ajuntament va reactivar el projecte de les empreses Puigfel SA, Pàndols SA i Suministros de Arcillas SA, que preveuen rehabilitar una argilera del poble amb bales de rebuig de residus sòlids urbans. La intenció de les empreses és reomplir, durant els propers 25 o 30 anys, el forat de l'argilera amb més de sis milions de tones de residus. El futur abocador podria rebre fins a 800 tones diàries.

L'alcalde del Pinell de Brai va assenyalar que el projecte tirarà endavant si els tràmits continuen el seu curs. De fet, l'Ajuntament ja ha aprovat una primera modificació puntual de les normes subsidiàries, perquè l'ordenament urbanístic del poble puga preveure la restauració de les mines amb runes de la construcció o amb bales d'ecoparcs. Segons Martí, la principal aposta de les empreses és reomplir l'argilera amb bales de residus inerts, però tècnicament també seria possible abocar-hi runes de la construcció, un altre projecte que Medi Ambient fa temps que vol impulsar a la Terra Alta. En qualsevol cas, les empreses els han dit que el cobriment de les bales plastificades amb residus urbans també es podria fer amb terres i runes triturades si el cost d'aquesta doble solució no es dispara excessivament.

“Una argilera és un lloc idoni per fer aquest tipus d'instal·lacions; a més, el Pinell és un poble prou industrial, i els veïns entendran els pros i els contres del projecte”, va remarcar l'alcalde. Martí també va precisar que han visitat projectes semblants en llocs més sensibles des del punt de vista mediambiental, i que les empreses s'han compromès a aplicar la normativa comunitària, molt més restrictiva que les lleis catalanes.

LES XIFRES

800
tones de bales
de rebuig de residus sòlids urbans són les que podrien entrar, cada dia, a l'argilera del Pinell de Brai.

LA DATA

26.11.08
El conveni
que l'Ajuntament i les empreses havien signat va ser ratificat en un ple, però havia quedat en suspens.
2
euros
per cada tona de bales. Això és el que cobrarà l'Ajuntament per cada tona dipositada a l'argilera.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.