La vida social
Monòlit en toc de queda
A la platja de sa Conca, a Platja d’Aro, apareix un pilar d’acer brillant similar al primer de Utah i que ara proliferen en altres indrets
De dubtós origen alienígena, molts el confonen amb una dutxa de platja
Un misteriós monòlit metàl·lic va aparèixer ahir al matí perfectament plantat al mig de la platja de sa Conca, a Platja d’Aro. L’associació Arocinema ho va posar de manifest a primera hora, a Facebook. I l’expectació va començar a créixer, però més virtual que presencial. Al migdia, les desenes de persones que passaven el matí hi paraven poca atenció. Una veïna de Castell d’Aro, assídua a la cala, sostenia que es tractava d’una dutxa, instal·lada per la brigada per a l’inici de la temporada de bany. Però malgrat les semblances –les dutxes del municipi són prismes d’acer anoditzat amb la imatge corporativa de la població– allà no hi cap havia aixeta. I dos operaris de la brigada, que havien aparegut enmig del rebombori, després d’exclamar que allò era “molt ben parit”, prenien mides i calibraven el pes per retirar-lo i endur-se’l amb la camioneta. Costes segurament hi posaria pegues.
L’alcalde, Maurici Jiménez, però, va ordenar “que es precintés, en espera dels resultats de les indagacions”. I a la tarda, la gent començava a fer-s’hi selfies sense ultrapassar la ratlla. Ningú en va assumir, mentrestant, l’autoria. I l’únic que semblava clar, d’acord amb la veïna i els encarregats de la brigada, és que dilluns no hi era. Resta la incògnita de si van ser marcians, humans i, a més, si van actuar en horari legal o durant la franja del toc de queda. O si l’inoxidable aguanta la salinitat, si el monòlit es pot reciclar com a dutxa o si estaria més segur com a escultura al parc dels Estanys –que es tanca a les nits–. L’únic cert és que la viralitat pot atraure visitants que aniran bé al comerç i l’hostaleria per Setmana Santa.
Els antecedents mundials
El 18 de novembre del 2020, un pilar metàl·lic de 2,9 metres d’altura i d’acer inoxidable va ser descobert als canyons vermells del sud-est de Utah . Uns biòlegs estaven comptant ovelles de les muntanyes Rocalloses des d’un helicòpter quan un d’ells va veure la sorprenent estructura. Ningú va reivindicar-ne mai l’autoria. Per fer-se una idea que aquest lloc de Utah és força inhòspit –res a veure amb sa Conca–, l’estructura no és present en fotos de Google Earth de l’agost del 2015, però sí que apareixen en una imatge de satèl·lit de l’octubre del 2016.
Moltes van ser les teories que intentaven explicar la seva aparició, com ara un suposat contacte alienígena. Una teoria abonada pel monòlit més famós de tots els temps, el de 2001: una odissea de l’espai (Stanley Kubrick, 1969). De fet, aquelles escenes de 2001 es van filmar a Monument Valley, al llarg de la frontera entre Arizona i Utah. Seria, doncs, perfectament possible que l’artista volgués homenatjar la pel·lícula amb aquest monòlit . Hi ha altres hipòtesis, com la que recorda les obres d’art minimalistes popularitzades en la dècada de 1960 per artistes com Donald Judd i Robert Morris.
El monòlit de Utah va desaparèixer a finals de desembre del 2020 tal com va aparèixer, sense que ningú s’ho atribuís. Si bé hi ha un testimoni que assegura que era allà quan quatre joves el van desmuntar i se’l van emportar. Dies després en va aparèixer un de similar en una muntanya del nord de Romania i, en menys de 48 hores, també va desaparèixer. El mateix va passar en una platja de la meridional illa de Wight, a escassos quilòmetres al sud de l’illa de la Gran Bretanya. Aquí sí que va aparèixer l’artista, un creador local que va dir que s’inspirava en obres aparegudes a Holanda i Polònia.
Finalment, un grup d’artistes anònim, The Most Famous Artist , es va atribuir l’autoria i va dir que era una broma. En general, no és un procés gaire car. Un monòlit de gamma baixa podria costar uns 300 euros. Un objecte com aquest podria ser completat per algú amb “habilitats de nivell mitjà” en un pati o en un garatge amb tisores de metall o un bufador d’acetilè.