El govern prorroga el confinament comarcal set dies més
Salut considera que cal allargar les restriccions de mobilitat una setmana per aconseguir poder alliberar la pressió als hospitals i a les UCI
Es valorarà modificar la restricció a partir del 26 d’abril si es redueixen els ingressos i els malalts a les UCI
El govern ha decidit mantenir el confinament comarcal, com fins ara, a partir de dilluns i durant set dies més. Segons l’evolució de les dades epidemiològiques, el govern valorarà iniciar aixecar les restriccions de la mobilitat a partir del 26 d’abril.
“Hem entrat en una etapa d’estabilització”, ha assegurat en roda de premsa el secretari general del departament de Salut, Marc Ramentol, que ha assegurat que no hi ha hagut una acceleració important de contagis després de Setmana Santa. Per Armengol, “cal doblegar la corba de pressió assistencial a les UCIs i ara cal entrar en una etapa de regressió” per alliberar ingressos i UCIs. “Per això s’ha proposar mantenir les mesures vigents set dies més”, ha assegurat, confirmant que es prorroga el confinament comarcal set dies més, esperant la millora de les xifres de malalts ingressats i a les UCIs.
La decisió arriba després que el Procicat tingués sobre la taula la possibilitat d’ampliar les restriccions de la mobilitat de comarques a vegueries (Girona, Alt Pirineu i Aran, Lleida, Catalunya Central, Penedès, Àrea Metropolitana de Barcelona, Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre). Finalment s’ha decidit optar de moment per mantenir la situació actual una setmana, tot i que se seguirà estudiant en els propers dies si es pot ampliar la mobilitat més enllà del confinament comarcal.
“Quan la situació epidemiològica ho permeti, s’adaptaran les mesures a cada territori. No podem plantejar l’obertura fins que no constatem que hem passat el pic de contagis i assistencial”, ha insistit Ramentol.
Diverses veus havien reclamat ampliar el confinament, entre ells diversos alcaldes de l’Ebre, del Pirineu o la pròpia alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. També alguns consellers s’hi havien posicionat en aquest sentit, com ara la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, o el mateix Sàmper.
El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha assegurat que el govern considera que cal fer “passes lentes però segures” que no impliquin després “fer passes enrere”.
Diverses possibilitat d’obertura
Prèviament, en una entrevista a Catalunya Ràdio, Sàmper ha explicat que des de fa dies s’estan estudiant possibles noves demarcacions territorials diferents de les comarques que permetin prendre decisions diferents en funció del territori i tenint en compte la seva situació epidemiològica.
Com a exemple per impulsar un confinament “diferent” del comarcal ha parlat del cas de les Terres de l’Ebre, una regió que té “molt controlada” la pandèmia. “Es pot generar una injustícia volent que les mesures siguin iguals (que a la resta del territori)”, ha afirmat.
Sàmper també ha descartat un confinament metropolità específic per a Barcelona i ha assegurat que el que s’està estudiant és quin és el millor espai territorial “generalitzat” per no fer diferències.
Sobre les dificultats que pot comportar per a la gent entendre els límits de les vegueries o les regions sanitàries a l’hora de desplaçar-se, ha admès que caldrà fer “molta pedagogia”. Amb tot, ha afegit la possible solució serà millor per a la població perquè seria un espai més esponjat i la gent es podria moure més.