La revista ‘Sàpiens’ guanya el VIII Premi Martí Gasull
La Plataforma per la Llengua demana al nou govern actuar “davant l’emergència lingüística” per la situació del català
Reclama una secretaria de Política Lingüística i que s’hi destini el 0,5%
La revista Sàpiens ha estat la guanyadora del VIII Premi Martí Gasull i Roig per l’exemplaritat en defensa de la llengua, un premi que es va concedir ahir en una cerimònia al teatre Poliorama de Barcelona a la qual van assistir la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i el vicepresident del govern en funcions de president, Pere Aragonès, i Joan Carles Cañizares, en representació de la Diputació de Barcelona. L’operadora de telecomunicacions Parlem Telecom i la Companyia Teatre Micalet, de València, van quedar finalistes.
En l’acte d’entrega del premi, Òscar Escuder, el president de la Plataforma per la Llengua, entitat que entrega aquest guardó, que recorda el seu fundador, mort prematurament en un accident de muntanya el 2012, va demanar mesures urgents a les institucions per revertir la situació “d’emergència lingüística” que viu el país. La primera: la creació d’una secretaria de Política Lingüística, que hauria de dependre, va dir, “d’una conselleria troncal, com ara Presidència o Vicepresidència, perquè pugui incidir en el conjunt del govern”.
Escuder va reclamar que aquesta secretaria rebi una dotació del 0,5% del pressupost de la Generalitat. “Quin país que estima la seva llengua no destinaria el 0,5% del seu pressupost a defensar-la i promoure-la?”, va preguntar. Escuder va criticar la legislació de l’Estat per dificultar l’ús del català als Països Catalans, va lamentar que els governs autonòmics “no hagin fet tot el que podien haver fet per potenciar la llengua” i va opinar que de la davallada de l’ús de la llengua a Catalunya en té la culpa, també i en part, el govern de Catalunya, a qui va criticar que “no ha fet complir la llei de cinema ni el codi de consum, aprovats pel Parlament”. El president de la Plataforma per la Llengua va demanar militància als catalans i no defallir en la defensa del català.
El premi Martí Gasull i Roig, un guardó obtingut per votació popular, el va recollir Clàudia Pujol, directora de Sàpiens, que va dir que la revista és una eina “per bastir el relat històric que tot país ha de tenir” i per “acostar la història del país al gran públic, amb un llenguatge planer i alhora amb rigor”, i va demanar defensar el català des de l’alegria i la no confrontació. Fundada l’any 2002, Sàpiens és una revista del grup SOM que es publica un cop al mes i que es distribueix a Catalunya, el País Valencià i les illes Balears.
La gala va ser presentada per l’actriu i poetessa Estel Solé, que en el seu discurs va criticar “el govern més progressista de la història” pel seu tracte als presos polítics i represaliats independentistes, i la catalanofòbia creixent a l’Estat. Durant la cerimònia van actuar els cantautors Cris Juanico, de Menorca, i Maria Jaume, de Mallorca, i també es va donar veu als actors dels populars personatges dels primers anys del Club Super3, la Noti, la Nets, el Petri i el ninot Tomàtic.
De fet, l’eix temàtic de la gala va ser la campanya Més audiovisual, impulsada per la Plataforma per la Llengua i les principals entitats del sector audiovisual, que insta les institucions a prendre mesures per revertir la situació de precarietat que viu actualment l’audiovisual en català, un sector que es considera estratègic per a la normalització del català, especialment entre els joves. Actors i actrius van lamentar que les plataformes com Netflix, HBO o Disney+ no apostin pel català i van demanar que es reverteixi aquesta situació.
Josep Vallverdú, premi honorífic per la seva carrera
El pare del Rovelló, l’escriptor lleidatà Josep Vallverdú, va rebre ahir el premi especial del jurat dels premis Martí Gasull i Roig, un guardó honorífic que es concedeix a una persona que s’hagi distingit al llarg de la seva trajectòria en la defensa de la llengua catalana. L’autor de Trampa sota les aigües, En Roc drapaire i tants altres llibres infantils i juvenils, de 97 anys, també poeta, dramaturg, assagista i lingüista, no va poder assistir a la gala, però tots els assistents el van poder veure en un vídeo d’un acte de lliurament que es va celebrar fa pocs dies a Balaguer, on viu, en què va rebre el guardó de mans de la vicepresidenta de la Plataforma per la Llengua, Mireia Plana, acompanyat d’amics i personalitats del municipi. Amb aquest premi, el jurat ha volgut reconèixer Vallverdú i els autors lleidatans en el conjunt de la nostra literatura.