Societat

El govern ja té al cap suavitzar les restriccions en la mobilitat

El confinament comarcal es podria aixecar dilluns per passar a ser per vegueries o regions sanitàries

L’executiu torna a demanar instruments legals que supleixin l’estat d’alarma

La certa estabilització de la pandèmia que indiquen les dades sanitàries, sumada a la perspectiva que la vacunació comunitària vagi a més en les setmanes vinents, ha dut el govern català a plantejar-se una flexibilització d’algunes restriccions vigents, tot i que encara hi ha indicadors –el nivell d’ocupació de les UCI– que continuen sent més que preocupants. En aquesta situació, entre avui i demà el Procicat podria decidir que dilluns s’aixequi el confinament comarcal, sempre que les darreres xifres de contagis no desaconsellin el contrari. Malgrat que en la roda de premsa d’ahir posterior al Consell Executiu la consellera portaveu, Meritxell Budó, es va mostrar prudent respecte a aquesta decisió i no va voler avançar gaire res, el plantejament que la Generalitat té al cap és que les restriccions en la mobilitat passin a tenir com a referència àmbits territorials més amplis, com les vegueries o les regions sanitàries. En funció de la fórmula que s’acabi escollint, el govern també es plantejarà si val la pena implantar un salconduit per permetre els desplaçaments per poder assistir a un acte cultural –una reclamació que el sector demana amb insistència–, o bé això ja es dona per substanciat amb el canvi introduït.

Mirant en una perspectiva un pèl més llarga, la Generalitat continua veient amb cert neguit la voluntat de l’executiu de Pedro Sánchez de derogar l’estat d’alarma a principis del mes de maig. Com ja va fer fa poques setmanes, Budó va reclamar ahir que aquesta resolució es prengui a partir de “criteris epidemiològics i no d’una campanya electoral que és a tocar”, en una referència més que directa als comicis de Madrid. Dit això, també va demanar que el debat es faci de comú acord amb les comunitats autònomes. Assumint ja, però, que l’estat d’alarma està en temps de descompte, però que molt possiblement caldrà continuar dictant limitacions per tenir la propagació de la Covid a ratlla, l’executiu català continua exigint un paraigua legal per evitar que cada decisió que adopti que afecti drets fonamentals hagi de ser ratificada posteriorment per un tribunal, amb el risc que aquest l’acabi tombant. Com va passar en el cas de l’ajornament de les eleccions, per posar un exemple. En aquest escenari, la proposta que es fa des de Catalunya és que el Congrés reformi la llei de salut pública, com de fet ja proposa el PP. El propòsit és que la norma doni cert marge als territoris per adoptar plans de contingència tant en l’àmbit estrictament sanitari com per limitar la mobilitat.

LA FRASE

Si les dades mostren una petita tendència a la baixa, això podria comportar reobrir la mobilitat
Meritxell Budó
consellera portaveu del govern

Receptius al passaport sanitari

La discussió encara és molt inicial i, sobretot, està molt supeditada a les directrius o decisions que adoptin institucions de rang superior –sobretot la Unió Europea–, però el govern català no veu amb mals ulls la proposta d’implantar un passaport per a les persones vacunades que fomenti la mobilitat segura.

Tot i que caldrà veure, i molt, en què i com es concreta una mesura que desperta molts recels, per exemple respecte al caràcter discriminatori que pot tenir sobre ciutadans que encara no han rebut els vaccins, la Generalitat veu que aquest passaport podria ajudar a donar aire a un sector crucial per a l’economia catalana com és el turisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.