130 empreses agràries i pagesos de Lleida i el Baix Segre s’inscriuen al programa de cribratges de Salut
El Departament visita empreses hortofructícoles per supervisar que compleixen les mesures sanitàries per la covid-19
130 empreses agràries i pagesos de Lleida i el Baix Segre, que sumen uns 2.500 treballadors, s’han inscrit fins ara per participar en el programa de cribratges que promou Salut en el marc de la campanya de la recollida de la fruita d’enguany. Les proves, que començaran la setmana vinent, es faran a les mateixes empreses per mitjà de PCR amb automostra nasal. La participació és voluntària i l’objectiu és detectar possibles casos asimptomàtics entre les plantilles. D’altra banda, deu tècniques de Salut Pública estan duent a terme visites en empreses hortofrutícoles lleidatanes per supervisar que compleixen les mesures sanitàries per tal d’evitar cadenes de transmissió de la covid-19 entre els seus treballadors durant la campanya.
Deu tècniques de Salut Pública estan visitant el centenar d’empreses hortofructícoles del Segrià per supervisar que compleixen les mesures sanitàries per fer front a la covid-19 com és el cas de Bordeta Fruits de Lleida, on han fet la visita aquest dimecres. L’objectiu és que els empresaris extremin les mesures preventives als llocs de treball per reduir i controlar les cadenes de transmissió del virus entre els seus treballadors. Les visites a empreses van començar la setmana passada i s’allargaran durant la campanya de recollida de la fruita, segons ha explicat Xènia Morell, tècnica de Salut Pública.
El pla preveu visites a les empreses a l’inici de la campanya per tal d’assessorar-les en la implementació de les mesures preventives incloses en el seu pla de contingència, així com per identificar possibles punts febles que puguin afavorir la transmissió del virus. A la vegada, les conviden a participar al programa de cribratges que promou salut en empreses del sector. Durant els mesos posteriors, es realitzaran visites seriades per comprovar que les mesures preventives s’han implementat correctament. Aquests controls tindran una periodicitat variable segons el nombre de treballadors de l’empresa. Finalment, es faran visites per verificar que s’han adoptat totes les mesures correctores requerides.
Morell ha explicat que les principals reclamacions que fan a les empreses és que formin grups estables dins de les centrals i que intentin que la gent que ve en un mateix cotxe o que viu junta en un allotjament que treballin en el mateix grup a l’empresa. També insisteixen molt en la ventilació, neteja i desinfecció de les instal·lacions. Així mateix, els recorden la necessitat de guardar les distàncies de seguretat, l’ús de mascareta i del rentat de mans per part de tota la plantilla, ha assenyalat la tècnica de Salut Pública.
El responsable de Bordeta Fruits, Xavier Muñoz, ha explicat que seguiran la dinàmica que ja van implantar l’any passat “amb entrades escalonades, neteja i ús d’equips de protecció individuals com ara mascaretes o pantalles protectores” que la pròpia empresa facilita als treballadors. A més, “a les línies de producció es respecta la distància adient”. En aquest sentit, confia repetir la situació de l’estiu passat en què la central no va registrar cap brot de coronavirus, ha dit Muñoz.
Les revisions tenen lloc tant en les instal·lacions de cooperatives i centrals, així com en els allotjaments que l’empresa pugui tenir a disposició dels seus treballadors. En cas que sigui necessari, un cop fets els advertiments corresponents, els tècnics podran proposar mesures cautelars i, eventualment, la incoació d’expedients sancionadors.
Des de Salut recorden a les empreses que han d’adoptar el seu pla específic de contingència, amb mesures organitzatives, tècniques i de formació dels treballadors que assegurin la prevenció i control de la Covid-19. A més, es recomana a les empreses disposar d’un agent covid, que serà l’encarregat de controlar i vetllar la correcta implementació de les mesures incloses en el pla de contingència.
Amb aquest programa, Salut busca reforçar les mesures de protecció primària dintre de les empreses hortofrutícoles a la zona del Baix Segre i al municipi de Lleida, que entre maig i setembre ocupen cada any més 20.000 persones per a la campanya agrària.
En la mateixa línia i per tal d’assessorar les petites empreses de camp gestionades directament per pagesos, Salut també porta a terme, de la mà d’Agricultura i Treball, Afers Socials i Famílies, reunions amb els pagesos de cada municipi d’aquesta zona.