Ciència

ciència

La Xina enlaira el primer mòdul per iniciar la seva pròpia estació espacial

La Xina va completar ahir amb èxit el llançament d’un mòdul clau per a la seva estació espacial internacional, la finalització de la qual està prevista a principis del 2023. Un coet Long March 5B Y2 va ser l’encarregat de posar en òrbita el mòdul de l’estació a les cinc de la matinada d’ahir, onze del matí local.

El programa xinès té previstos onze llançaments d’aquest tipus entre aquest any i el vinent per anar completant l’estació espacial. D’aquestes onze missions, quatre seran tripulades i la resta de càrrega.

D’aquesta manera, la Xina es desmarca de l’Estació Especial Internacional (EEI), que mantenen des de fa anys les agències espacials americana, russa, japonesa i europea, en una col·laboració que depassa fronteres. Justament aquests dies, l’EEI acull un total d’onze astronautes, de nacionalitats molt diverses.

El mòdul enviat ahir per la Xina, batejat com a Tianhe (“harmonia celestial”), serà el centre de control de la missió de l’estació espacial, que es dirà Tiangong (“palau del cel”). El mòdul Tianhe fa 16,6 metres de llarg i té un diàmetre màxim de 4,2 metres, amb un pes d’unes 22,5 tones en total.

L’estació espacial xinesa orbitarà la Terra a una altura d’entre 340 i 450 quilòmetres, una òrbita baixa, i està dissenyada per durar quinze anys.

La Tiangong tindrà forma de “T” i el mòdul enviat ahir es col·locarà al centre, amb mòduls laboratori a cada costat.

“Aprendrem ara a acoblar, operar i fer manteniment d’una gran nau espacial en òrbita”, va dir Bai Linhou, un dels responsables del disseny de l’estació. Aquesta és només una de les parts del programa espacial xinès, que aquest maig vol fer aterrar un robot a Mart.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.