Societat

El règim xinès permetrà que totes les parelles puguin tenir un tercer fill

Relaxa les mesures de planificació familiar després de dècades

L’objectiu és “respondre de manera activa al problema de l’envelliment” de la població

Decisió històrica del govern xinès, que permetrà que totes les parelles puguin tenir un tercer fill i suprimirà així el límit de dos fills que existia fins ara, després de dècades de la coneguda com a “política de fill únic”. La decisió inesperada, que s’ha pres amb l’esperança de reactivar la taxa de natalitat al país més poblat del planeta, arriba just tres setmanes després dels resultats del darrer cens, que va revelar una forta desacceleració del creixement de la població xinesa a causa de l’envelliment i una baixa natalitat, fets que podrien posar en risc les perspectives econòmiques del gegant asiàtic.

En la reunió d’ahir del politburó del Partit Comunista Xinès (PCX), liderada pel president Xi Jinping, es va decidir “permetre que cada parella tingui tres fills i implementar polítiques de suport relacionades per ajudar a millorar l’estructura de la població”, segons l’agència oficial de notícies Xinhua. Tot i així, no es va aclarir quan entraria en vigor el nou anunci, si bé en aquesta reunió es van posar sobre la taula les principals mesures polítiques que s’aplicaran fins al 2025.

Xi ja va permetre el 2016 que les parelles tinguessin fins a dos fills, però aparentment aquesta reforma no ha tingut resultats i han sorgit veus dins del govern i del partit que demanen l’eliminació dels límits després de reformar gradualment la seva estratègia de natalitat.

Entre els motius de la caiguda de la natalitat, hi ha la disminució del nombre de matrimonis; l’augment del cost de l’habitatge i l’educació; la maternitat cada cop més tardana de les dones, que prioritzen la seva carrera professional, i l’excés del nombre d’homes en relació amb el de dones amb la política de fill únic, amb prop de 40 milions d’homes més que de dones.

Segons aquesta nota oficial, l’objectiu és “millorar l’estructura poblacional” del país, així com “respondre de manera activa al problema de l’envelliment”. El govern també vol contribuir a “reduir la despesa de les famílies en educació”, i alhora es compromet a “millorar les baixes per maternitat”. Així mateix, el politburó va anunciar que l’executiu “apujarà prudentment l’edat de jubilació de manera esglaonada”, segons Xinhua. Si aquestes mesures no funcionen, una taxa de natalitat més baixa suposaria un augment del volum de població de la tercera edat i, per mantenir el creixement econòmic, Pequín necessitaria augmentar ràpidament la despesa en pensions i atenció mèdica mentre manté un alt nivell d’inversió corporativa i estatal per millorar el seu vast sector industrial i augmentar els nivells d’educació, segons els economistes.

Aquesta notícia coincideix amb un nou boom dels casaments i amb més de 400.000 parelles fent els vots matrimonials durant les vacances del Dia del Treball a la Xina. Segons va explicar la cadena de televisió estatal CCTV, la indústria xinesa d’organització de bodes s’està expandint un 5% cada any i s’espera que superi els dos bilions de iuans (més de 270.000 milions d’euros) el 2026.

Després que la pandèmia del coronavirus interrompés els plans de casament durant més d’un any, les parelles joves xineses s’han afanyat a anar a l’altar a l’inici de la temporada de noces d’aquest maig. Un organitzador de bodes va dir que el negoci va augmentar un 200% en comparació amb el 2019, malgrat que els llocs per casar-se escassegen, ja que molts hotels van haver de tancar durant la pandèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.