Societat

Segon estiu amb mesures Covid a les platges gironines

Es preveu poder tancar l’entrada a platges on el nombre de banyistes sigui massa elevat

Es mantenen la majoria d’efectius d’informació

Les platges gironines es preparen per afrontar el seu segon estiu Covid. Malgrat que les dades epidemiològiques milloren i que el Procicat ha relaxat moltes restriccions, la majoria dels municipis gironins han optat per repetir enguany les mesures que ja van adoptar l’any passat a les seves platges. Un servei de vigilància i informació més exhaustiu i reforçat, panells informatius recordant les principals mesures vigents, com ara la distància de seguretat –mesures, però, que podrien variar segons nous acords del Procicat– i, en els casos més destacats, la possibilitat de tancar l’accés a alguna de les zones més concorregudes per banyistes. És el cas, per exemple, de Blanes, on fins i tot s’ha decidit instal·lar una tanca més reforçada per evitar el pas, si és necessari, a cala Bona, on l’any passat es van veure ja llargues cues de visitants. En la majoria dels casos es disposarà del mateix nombre d’efectius per fer les tasques de vigilància i informació, tot i que hi ha algun municipi, com Palafrugell, on enguany en lloc d’onze d’informadors cívics, n’hi haurà cinc. Una tanca amb ferro colat i una porta amb pany i clau per tancar l’accés de banyistes a cala Bona. És un dels casos més extrems que hi haurà a les platges gironines, fruit de l’experiència de l’any passat, en què es van veure casos de banyistes arrossegant-se per sota la tanca metàl·lica per poder accedir a aquesta petita cala de Blanes. La prudència ha passat per davant de tot, i en aquest municipi, com a pràcticament la resta de poblacions costaneres, s’ha decidit mantenir el mateix dispositiu que l’any passat. Fins a 12 agents ciutadans informaran els banyistes i controlaran l’accés als tres quilòmetres de platja –repartides en tres zones–, a banda de quatre agents de la policia local i fins a 25 socorristes. Quan convingui, segons fonts de l’Ajuntament, es tancarà l’accés allà on calgui.

El mateix passarà a la resta de poblacions turístiques, com ara l’Escala, on avui mateix ja s’inicia el dispositiu de socorrisme a les platges, i on l’any passat també es va haver de tancar l’accés a les cales més petites. A l’Escala, una desena d’agents cívics informaran i controlaran les zones de platja.

Per controlar l’aforament a la platja, enguany Lloret també repetirà la iniciativa en què l’APP Lloret actualitza cada hora quanta ocupació hi ha a les nou platges del municipi.

Menys a Palafrugell

On ho veuen més complicat, per ara, és a Palafrugell, on hi ha les concorregudes platges de Calella, Llafranc i Tamariu, ja que si bé es manté el mateix dispositiu que l’any passat, hi ha la meitat d’informadors cívics, és a dir, d’onze de fa un any, ara es passa a cinc, de manera que serà més complicat regular la situació si es dona una gran afluència de banyistes, com ja va passar.

Per contra, en altres municipis com ara Cadaqués, l’alcaldessa, Maria Pia Seriñana, explica que en aquesta població la problemàtica no és a les cales, que estan molt repartides i són petites, sinó en l’accés al poble, així com al cap de Creus, on ahir ja es va començar a regular l’accés per a vehicles.

LES XIFRES

12
agents
ciutadans informaran els banyistes i controlaran l’accés a les platges de Blanes.
15.000
banyistes
és l’aforament amb mesures Covid que es preveu a la platja de Lloret, i 10.000 a Fenals.

Arrenca la temporada als parcs aquàtics

Es tres parcs aquàtics de la Costa Brava comencen la temporada amb l’objectiu d’acostar-se a les xifres prepandèmia i confiant d’entrada en el turista de proximitat, davant la incertesa que encara plana en els mercats estrangers arran de la Covid-19 (sobretot en el britànic). Segons informa l’ACN, dijous ja va obrir l’Aquabrava de Roses, i ahir ho van fer l’Aquadiver de Platja d’Aro i el Waterworld de Lloret de Mar. Tan sols per ahir, en aquest darrer ja havien venut un miler d’entrades. Sobretot a grups d’estudiants que hi fan la sortida de final de curs. Aforaments al 50%, gel hidroalcohòlic i mantenir distàncies a les cues –a l’aigua no hi calen mascaretes– són els protocols de seguretat que cal complir. El director general de Parcs Aquàtics de la Costa Brava, Julià López-Arenas, confia que aquesta temporada no sigui “com el desastre” de la passada (en què la facturació els va arribar a caure fins a un 70%). López-Arenas espera que l’avenç de la vacunació i el relaxament de mesures ajudi a apropar-se a les xifres prepandèmia. Tot i que ja alerta que, depèn de com, encara s’hi estarà lluny. “El 2019, entre l’Aquadiver i el Waterworld ens vam moure en uns 300.000 visitants; aquest any, esperem situar-nos en uns 225.000 o 230.000”, indica. “De totes maneres, aquestes són encara previsions molt inicials, perquè caldrà veure com responen tant el turista de proximitat com l’estranger”, hi afegeix el director general. Els parcs aquàtics reobren al 50% d’aforament i extremant la neteja i desinfecció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.