Inicien un estudi pioner per avaluar l’eficàcia de la immunoteràpia en 29 tipus de càncer
El projecte aspira a suposar un “gran avenç” en el tractament de tumors poc convencionals i menys estudiats
Un grup de 10 hospitals, la meitat catalans, han posat en marxa un estudi pioner per estudiar l’eficàcia de la immunoteràpia en 29 tipus de càncer diferents simultàniament. L’objectiu del projecte és comprovar si la immunoteràpia funciona en diversos càncers que comparteixen un biomarcador comú, independentment d’on es trobi el tumor. El projecte permetrà la participació de pacients amb tumors menys freqüents i pels quals no hi ha tants tractaments ni línies d’investigació. La iniciativa també obre la porta a poder desenvolupar tractaments menys agressius i amb un grau de toxicitat més baix. Hi participen l’Hospital Vall d’Hebron, el Clínic, Can Ruti, Sant Joan de Reus i l’Institut Oncològic de Barcelona.
Aquest projecte suposa un canvi en la manera d’estudiar el càncer. Normalment cada tipologia de tumor s’investiga individualment, i aquest assaig clínic n’estudiarà de manera conjunta diversos amb una alteració genètica comuna per saber si la immunoteràpia seria efectiva independentment de la localització del tumor. A través de mètodes més eficients com l’oncologia de precisió, els resultats permetran als investigadors adquirir coneixement per identificar a quins pacients els pot beneficiar més la immunoteràpia, progressant així cap a un tipus d’estudi on la localització de tumor no sigui l’objectiu principal. L’assaig també promet generar coneixement que permeti avançar en el tractament de tipologies de càncer més minoritàries.
L’estudi durarà dos anys i hi participaran 141 pacients d’hospitals també d’arreu de l’Estat, com l’Hospital 12 de Octubre de Madrid i l’Hospital Clínic Universitari de València.