Els estudis relacionats amb la salut, els més demanats
Medicina i psicologia són les carreres més sol·licitades
La nota de tall més alta és la doble titulació de física i matemàtiques
Un 25% dels que sol·liciten estudiar a Catalunya són de fora
Els estudis relacionats amb les ciències de la salut, i tot i l’excés de feina a què han estat sotmesos els professionals del sector, tornen a ser dels preferits dels joves que l’any que ve volen entrar a la universitat a Catalunya.
Als estudiants sembla que no els espanta l’excés de treball perquè la carrera més sol·licitada és la de medicina que es fa al Campus Clínic, que depèn de la Universitat de Barcelona (UB). La segueixen psicologia, també de la UB, i, en tercer lloc, medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Després ve administració i direcció d’empreses (ADE) a la UB, però en cinquè i sisè lloc tornen a aparèixer infermeria a la UB (Campus Bellvitge) i psicologia a la UAB, i en novè i desè lloc, odontologia a la UB i medicina a la URV.
Pel que fa a les notes de tall més altes, aquest any han variat poc respecte a les de l’any passat i l’anterior. Les notes de tall més altes tornen a ser per al doble grau de física i matemàtiques que es fa a la UAB (amb un 13,566), per al qual només hi ha vint places, i per al que es fa a la UB (amb una nota de tall de 13,546), en què també només hi ha 20 places. La tercera nota de tall més alta és per a matemàtiques a la UPC (13,218), en què hi ha 50 places.
Un total de 56.529 estudiants (54.936 el 2020) s’han preinscrit enguany en alguna de les set universitats públiques catalanes, i a la Universitat de Vic, 1.593 persones més que l’any passat (+2,90%). La majoria, un total de 54.224, procedeixen de les PAU i de cicles formatius de grau superior; hi ha, però, 1.471 estudiants universitaris que volen cursar un segon grau universitari i 834 persones que han demanat entrar a la universitat procedents de les proves per a més grans de 25 i 45 anys.
Segons va informar ahir el Consell Interuniversitari de Catalunya, gairebé vuit de cada deu estudiants preinscrits (un 79,46%) ja tenen assignat un centre d’estudi. D’aquests, gairebé sis de cada deu (un 58,11%) podran estudiar l’ensenyament que volien en el centre que havien triat en primera preferència.
Pel que fa als graus d’educació en totes les seves modalitats, per accedir als quals cal superar una prova d’aptitud personal (PAP), amb una oferta de 2.030 places, hi ha hagut 2.281 sol·licituds en primera preferència.
De fora
Una cosa que cada any creix és l’atracció de certs estudis que només es fan a Catalunya i, per tant, l’enorme demanda que tenen per part de gent de fora de Catalunya. Aquest any 14.527 joves d’altres comunitats autònomes i estrangers (per tant, el 25,70% del total) han demanat poder entrar en una universitat pública catalana, uns mil més que l’any passat. De tots aquests només han tingut una assignació 9.637 (21,45%), cosa que vol dir que gairebé un de cada quatre estudiants de les universitats catalanes el curs que ve són de fora de Catalunya: 4.708 (8,33%) són de procedència estrangera i 9.819 (17,37%) de la resta de l’Estat.
D’altra banda, 331 centres d’estudis han mantingut aquest any la nota de tall respecte al 2020, 149 l’han augmentat i només 32 l’han disminuït.