Toc de queda per a 158 ciutats
Es restringeix la mobilitat a municipis de més de 5.000 habitants amb més contagis
El govern demana al TSJC el confinament nocturn d’una setmana
El 77,6% dels ingressats a les UCI no havien estat vacunats
Toc de queda per als municipis de més de 5.000 habitants amb una incidència de contagis igual o superior als 400 casos per cada 100.000 habitants en els darrers set dies. D’aquests municipis, n’hi ha 145 que superen els índexs d’incidència establerts pel govern i 13 més que no ho fan però que estan envoltats per pobles amb alts índexs de contagis i també s’hi aplicarà el toc de queda. La gran majoria de municipis afectats són a la demarcació de Barcelona, però també n’hi ha a Girona (22), a Tarragona(17) i a Lleida (5).
Catalunya recuperarà, encara que no de manera general, el confinament nocturn que es va aixecar el 9 de maig passat. L’explosió de contagis, amb 8.378 nous casos notificats ahir i l’augment progressiu d’hospitalitzacions –ahir hi havia 127 ingressats més a planta i 10 més a les UCI– ha portat el govern, després d’un parell de dies d’indecisió i amb unes mesures ja avalades ahir mateix pel Tribunal Superior de Justícia (TSJC) que no han satisfet ni els ajuntaments ni el sector sanitari, a demanar el toc de queda.
Ho va anunciar ahir al vespre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una compareixença al Pati dels Tarongers, després de convocar una reunió al Palau de la Generalitat de la comissió delegada en matèria de Covid-19, a la qual van assistir també el vicepresident, Jordi Puigneró, i els consellers de Presidència, Laura Vilagrà; Interior, Joan Ignasi Elena, i Salut, Josep Maria Argimon, a més de la portaveu de l’executiu, Patrícia Plaja. Aragonès ja havia anunciat dimarts que ahir hi hauria una decisió sobre el tema, un cop obtingut l’aval dels serveis jurídics de la Generalitat, que van analitzar les condicions del toc de queda valencià. La mesura s’aplicaria des d’aquest cap de setmana i durant set dies prorrogables, i és per això que ja s’han iniciat els tràmits per obtenir l’autorització.
El president de la Generalitat va defensar les mesures més dràstiques, que finalment es portaran a terme, per frenar la transmissió de virus amb el confinament nocturn als municipis amb una incidència més alta. “Calia anar més enllà i disposar d’eines i instruments com el toc de queda nocturn”, va assegurar Aragonès, que va oferir-se a col·laborar amb els municipis per fer possible el seu compliment. “Treballarem amb els municipis afectats i els que puguin estar-ho en el futur”, va afegir el president Aragonès, que va parlar d’una “operació quirúrgica” que ha estat “difícil de prendre però imprescindible” per a la ciutadania i el país, i revertir unes xifres que situen Catalunya entre un dels principals focus de contagis del virus. Segons va dir Aragonès, el compromís del govern és revertir la mesura “tan aviat com la pandèmia ho permeti”.
La petició del toc de queda es produeix després que ahir mateix el TSJC avalés la limitació de les reunions a deu persones, així com la prohibició de menjar i beure al carrer i la recomanació als ajuntaments de tancar espais públics com ara parcs, platges o similars, entre les 00.30 i les 6.00 hores. En la resolució, el tribunal es remet a un informe de Salut Pública aportat per la Generalitat, que adverteix d’una transmissió comunitària “creixent” a totes les regions, “no controlada i sostinguda”, que afecta especialment les persones d’entre 15 i 29 anys, però també d’altres franges d’edat. Ahir, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va fer una radiografia de les persones que actualment estan ingressades tant a les UCI com a planta que confirmen que el virus afecta sobretot els joves i les persones que no estan vacunades. Segons les dades facilitades per Cabezas, actualment el 77,6% dels ingressats a les UCI són persones que no han rebut cap dosi de la vacuna, la majoria dels quals tenen més de 30 anys. Els crítics ingressats a l’UCI amb només una dosi de la vacuna representen el 14,6% i també hi ha un 7,8% que són a la unitat de crítics malgrat tenir la pauta completa de vacunació. La bona notícia d’ahir, segons Cabezas, és que ja s’han superat els 8 milions de dosis injectades des de l’inici de la pandèmia i que la velocitat de la vacunació d’aquest mes ha permès, segons va subratllar, que un de cada tres joves de 20 a 39 anys ja tingui una de les dosis de la vacuna. Segons Cabezas, l’explosió de casos es justifica per una mena de “tempesta perfecta”. No només per l’increment de la vida social dels joves un cop acabat el curs escolar, que feia, com va dir Argimon dilluns, de “mur de contenció”, sinó també per l’altíssima transmissibilitat de la variant delta, que representa ja el 84% dels casos. La prioritat, segons va avançar Cabezas, són els majors de 30 anys i acabar de posar les segones dosis amb AZ. Tot i així, Cabezas va voler destacar que “sense el pla de vacunació tindríem les UCI col·lapsades”.
La directora del Servei Català de la Salut, CatSalut, Gemma Craywinckel, va advertir que, tot i que la mitjana d’edat de les UCI és de 50 anys, ja comencen a equilibrar-se els ingressos de majors i menors de 50, i que el departament especula que d’aquí a una setmana el nombre de persones a l’UCI haurà arribat a 300. “No hem descongestionat la primària i ja s’estan congestionant els hospitals”, va alertar Craywinckel.
Aval i “incertesa” des de Girona
l. ArtigasL’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas (Junts), va avalar la idea del toc de queda selectiu ahir al matí, hores abans que el govern ho fes oficial, però va avisar d’algunes “incerteses” que plantejava, sobretot pel possible “efecte crida” que hi pot haver cap a municipis on no n’hi hagi. “Ha de quedar clar que si hi ha toc de queda al teu municipi t’hi has de quedar. Si canvies a un altre i comproven que no hi estàs empadronat et poden multar”, va dir Madrenas. Un altre aspecte en què va fer èmfasi va ser que els municipis amb bona part dels termes contigus –com Girona i Salt– vagin a l’una i les mesures afectin tots dos llocs.