L’Estat no forçarà la imposició de més castellà a classe
El ministeri respon a l’eurocambra que regular el percentatge de classes en cada idioma és cosa del govern
El govern espanyol no pledejarà per imposar el 25% de classes en castellà a l’escola catalana com estableix una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Fonts del ministeri han confirmat que no sol·licitaran l’execució de la sentència, que fixa un mínim del 25% de classes en llengua castellana en l’educació obligatòria.
L’executiu del PSOE i Podem assumeix en una carta al Parlament Europeu que les competències en Educació corresponen a les comunitats autònomes i que, per tant, és potestat del govern de la Generalitat determinar el percentatge de classes que es fan en cada llengua en les escoles i instituts de secundària del país.
Ho sosté el Ministeri d’Educació en una carta enviada a la Comissió de Peticions de l’eurocambra, que presideix l’eurodiputada catalana del PP Dolors Montserrat. “La política lingüística a l’escola no és competència de l’Estat, sinó de les administracions educatives”, diu la resposta del Ministeri d’Educació a la pregunta feta per la comissió de l’eurocambra arran de la queixa que li va presentar l’Assemblea per una Escola Bilingüe a Catalunya. Segons informa l’ACN, el ministeri hi afegeix en la resposta que “la constitucionalitat del règim lingüístic als territoris amb llengua cooficial dependrà d’una valoració flexible que determini que les dues llengües hi tenen presència”, així com de l’objectiu que tot l’alumnat “assoleixi el domini ple i equivalent en totes dues”. Ara bé, el ministeri també afirma que això s’ha de garantir “sense que l’Estat pugui intervenir en la definició de les polítiques autonòmiques que regulin aquest deure, segons la Constitució i la consolidada doctrina constitucional”. Fonts del ministeri dirigit per Pilar Alegría expliquen a l’agència que si l’executiu espanyol sol·licités l’execució de la sentència del TSJC, la Generalitat podria presentar recurs al Tribunal Suprem, que podria sentenciar que l’Estat envaeix competències autonòmiques.
LA FRASE
La proporció “raonable” no s’ha d’aplicar a tot arreu
La resposta enviada pel Ministeri d’Educació a la comissió parlamentària europea recorda que la sentència del TSJC no és ferma perquè la Generalitat hi ha presentat recurs al Tribunal Suprem. A més, el ministeri també argumenta en la carta que la nova redacció de la llei orgànica de modificació de la LOE (Lomloe) ja garanteix el dret a rebre ensenyament en castellà. D’altra banda, el Ministeri d’Educació espanyol també recorda que la sentència de l’any 2015 del Tribunal Suprem que estableix el percentatge de 25% en castellà per a classes lectives com a proporció “raonable” no es pot aplicar sistemàticament en totes les situacions. De fet, el debat avui en el si de la comunitat educativa catalana és sobre el mecanisme que permeti reforçar el català en aquells centres on la majoria d’alumnat és castellanoparlant i el castellà en la situació contrària. El Ministeri d’Educació conclou que, en cas de detectar-se una vulneració de l’equilibri entre les dues llengües, són els tribunals els que han de decidir, i no el govern de l’Estat: “Només els tribunals de justícia són competents per determinar-ho.”