Societat

Al Barri Vell, més concentració i menys amfitrions

El nucli històric concentra la meitat dels HUT

És alhora on hi ha el 75% dels titulars amb més de 7 pisos turístics

L’atractiu turístic de Girona també es veu per on són i qui té els habitatges d’ús turístic a la ciutat. L’estudi de Duatis Arquitectes i Urban Facts revela que al Barri Vell és on n’hi ha més i on es concentren els establiments en mans de menys propietaris. Així, el 75% dels titulars amb més de 7 propietats amb llicència d’ús turístic es concentren en aquest sector, tenint en compte el nombre de comunicacions registrades a l’Ajuntament.

Els analistes ho descriuen com una “activitat econòmica molt professionalitzada d’un producte immobiliari ad hoc per a una nova demanda turística no satisfeta”. Aquests establiments ja ofereixen a la ciutat de Girona gairebé el mateix nombre de places que hotels, hostals, pensions i apartaments. És un producte que no es regeix per la llei d’arrendaments urbans (LAU), que requereix lloguers per un període mínim de cinc anys.

“L’ús no residencial”

Fonts de l’Associació de Veïns del Barri Vell recorden que entre l’octubre del 2020 i el març del 2021 hi ha hagut quinze llicències d’HUT donades d’alta. “Això confirma que hi continua havent interès per fer servir els habitatges per a ús no residencial, fet que ens preocupa, ja que el nombre d’habitatges de lloguer permanent i/o venda segueix sent insuficient davant l’emergència habitacional actual.” A finals del 2020 hi havia 778 HUT comunicats, però 349 eren inactius (un 45%).

Per barris i tenint en compte l’activitat dels HUT entre el 2018 i el 2020, recollida per la plataforma Airbnb i inclosa en l’estudi, al Barri Vell hi havia 210 pisos turístics (d’un total de 428). N’hi havia 65 a l’Eixample nord, 59 al Mercadal i 18 a l’Eixample sud. Altres punts de Girona també tenien habitatges sencers d’HUT: Carme i Pedret (16), Sant Daniel (15) i Montjuïc (6).

L’estudi de Duatis i Urban Facts fixa la barrera en el 60% a partir de la qual “s’arribarien a duplicar els ingressos que es poden obtenir mitjançant lloguer residencial”. El document també revela que els apartaments turístics són més rendibles al Barri Vell, on hi ha més dificultat per rehabilitar i posar els immobles de lloguer. Els preus més alts són a l’Eixample nord i al Mercadal (sobretot entre la plaça de Catalunya i el carrer Nou), la Devesa i entre el carrer del Migdia, el carrer de la Creu i l’estació.

La pandèmia va fer que les altes d’HUT es frenessin. Si el 2019 s’havia arribat a 886 de comunicats –438 d’actius–, a finals de l’any passat n’eren 778. “A causa d’aquesta crisi sanitària i l’aturada del turisme, habitatges que habitualment estaven orientats a l’activitat d’HUT han retornat al mercat del lloguer residencial tradicional, com a alternativa durant l’aturada.” Pels autors, l’HUT és la mostra de versatilitat, flexibilitat i adaptabilitat. “En no perdre la cèdula d’habitabilitat tant pot passar d’ampliar l’oferta d’allotjament turístic, reduint l’oferta de lloguer d’habitatge permanent, com a l’inrevés.”

LES XIFRES

100
euros
val una nit en un edifici sencer d’HUT al Barri Vell, segons dades d’entre el 2018 i el 2020 que recull Airbnb.
271,50
euros
és la taxa de comunicació prèvia a l’Ajuntament per l’activitat d’HUT. El permís no té data de caducitat.
15
habitatges d’ús
turístic hi ha al carrer dels Calderers, en 70 metres lineals. És un dels punts més densos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia