La companyia farmacèutica Hipra, amb seu a Amer, començarà la setmana vinent l’assaig clínic amb trenta voluntaris amb qui ja estan en contacte, i que no van tenir problemes per trobar: “La crida ens va superar”, va reconèixer, i ja tenen voluntaris per a la segona part de l’assaig. L’empresa preveu començar la producció del vaccí aquest octubre i vacunar l’any vinent. Per a Europa i per a països on hi ha molta gent vacunada serviria com a vacuna de record; en canvi, “en països del món que no tenen la situació idíl·lica com la nostra, l’estratègia seria vacunació completa, i s’està treballant amb l’escenari de dues dosis”.
En què consisteix la vacuna?
Està basada en una plataforma que es diu de proteïna recombinant, que és àmpliament coneguda en el món de la salut humana i també animal. És a dir, ja existeixen altres vacunes en salut humana basades en aquesta plataforma, com és el cas de la vacuna de la grip o la del papil·loma. Amb això podem assegurar que tindrem un nivell d’efectivitat alt i de seguretat molt alt, perquè els materials que es fan servir els coneixem.
La fase clínica començarà la setmana vinent?
Sí. Iniciem el primer estudi, que en diem Fase I/IIa, que consisteix a injectar un vaccí a trenta voluntaris sans, no vacunats i que no hagin passat la infecció, d’entre 18 i 39 anys. Els voluntaris ja els tenim, i no vam tenir problemes per trobar-los perquè la crida ens va superar, i n’estem molt agraïts. Aquesta fase és imprescindible per determinar quina és la dosi que funciona en humans i que ens permet aconseguir aquesta resposta immunològica per part de l’organisme i mantenir aquell nivell de seguretat i tolerància. Quan tinguem aquest estudi, passarem a la segona fase.
En què consistirà?
La segona fase és la definitiva, i necessitarem milers de voluntaris. Es buscarà saber en quin punt el nostre vaccí s’adapta com a vacunació de record o de revacunació per a persones que s’hagin vacunat prèviament amb qualsevol de les vacunes existents o que ja hagi passat el virus. A Europa i als països desenvolupats el percentatge de persones vacunades l’any vinent serà alt o molt alt, i el que es necessitarà és trobar una vacuna prou versàtil, segura i efectiva que permeti revacunar gent que les autoritats sanitàries decideixin. Pot ser tota la població, la població de risc o personal sanitat, això ja no depèn de nosaltres. Però tot indica que en general o alguns grups necessitaran durant un temps vacunes de record igual que passa amb la grip.
I seria una sola dosi?
Pensem que en les vacunes de record serà intramuscular i d’una sola dosi. Una altra cosa serà en països on malauradament no tenen la situació idíl·lica que tenim nosaltres, i allà l’estratègia serà de vacuna completa, i ja estem treballant amb l’escenari de dues dosis.
Entre la primera i la segona, quan preveuen tardar?
Els voluntaris de la primera fase que es vacunaran als hospitals Clínic de Barcelona i Josep Trueta de Girona rebran dues dosis en vint-i-un dies de diferència. A mitjan setembre hauríem de saber quina és la dosi que funcionarà. Paral·lelament ja estarem treballant per finalitzar els aspectes pendents de la segona fase, que ens ho aprovin i començar amb els hospitals que ja ens han donat el vistiplau verbal per participar-hi. Són hospitals catalans, espanyols i també europeus.
Tot això anirà molt ràpid, no?
Aquesta és una bona preocupació [riu]. A la Covid se li està donant afortunadament el nivell d’emergència que requereix. En situacions normals no portaríem aquests timings però en la situació en què ens trobem és normal que tot s’acceleri, però sempre salvaguardant la robustesa de l’evidència científica, que en cap cas es posa en risc. Això ho hem de tenir clar. Es fan les coses com s’han de fer. Puc entendre determinats debats, però és clar que no ens saltarem ni una sola de les fases. L’altra cosa és que moltes de les proves que es fan van en paral·lel.
En què es diferencia la vacuna d’Hipra de les que ja hi ha al mercat?
La nostra té un mecanisme d’acció diferent perquè a l’organisme li donem directament la proteïna del virus que ha de reconèixer directament per començar a generar resposta. Per tant, ja li donem, entre cometes, molta feina feta. La segona diferència és que estem demostrant efectivitat en totes les variants, i la tercera diferència és que les condicions logístiques també són molt senzilles perquè parlem que la nostra vacuna es pot conservar en temperatures entre els 2 i 8 graus centigraus. I per acabar, la vacuna d’Hipra serà sensiblement més econòmica que la resta de vacunes que hi ha al mercat.
L’efectivitat en totes les variants és important.
Evidentment. Imagina’t que acaben sortint noves variants que posessin en risc l’efectivitat de les vacunes; doncs aquesta mateixa plataforma la pots adaptar a aquesta nova realitat. En quatre mesos podries tenir preparada la vacuna per a la nova variant.
A l’octubre preveuen començar la producció?
Sí, l’octubre d’aquest any preveiem produir entre 50 i 75 milions de dosis. L’any vinent, la producció estimada seria d’entre 600 i 900 milions de dosis, i per al 2023 preveiem produir per sobre els 1.200 milions de dosis. I tot això a Amer.
No tindran problemes de subministrament, com ha passat en altres companyies?
No hem de tenir problemes per complir les previsions perquè nosaltres actualment estem produint a Amer 24.000 milions de dosis l’any. Nosaltres ens dediquem a vacunes fa molts anys, i si hi ha eventualitats nosaltres les tenim previstes, i crec que podem assegurar aquesta producció.
Per fer totes aquestes vacunes hauran de créixer en instal·lacions i personal?
Ja estem creixent en personal. Incorporem nou personal cada setmana. Creiem que en un any haurem crescut en uns quants cents de persones.
Estan satisfets del lideratge a l’Estat per fabricar la vacuna?
Nosaltres no ho veiem com una competició. El nostre objectiu és treure una bona vacuna que ens ajudi a lluitar contra aquesta pandèmia.