Salut

El descens de malalts greus i morts engega el retrocés de la cinquena onada

La davallada es preveu més lenta que en els embats anteriors

Els experts calculen que vacunant la meitat dels adolescents es controlaria la pandèmia

S’ha trigat més del previst, però la màxima virulència de la cinquena onada sembla haver quedat, per fi, enrere. Així ho sosté el grup de biologia computacional de la UPC, que ahir va anunciar que “tots els indicadors importants han iniciat la baixada”. Els experts del Biocomsc afirmen que Catalunya ja ha superat el pic de mortalitat atès que els darrers set dies les víctimes del coronavirus han caigut de manera evident, un 20% amb relació a la setmana anterior. Amb 180 decessos els darrers set dies, encara hi ha una mitjana de més de 25 morts diàries.

Els experts de la Universitat Politècnica, un dels assessors externs de capçalera per al Departament de Salut, es congratulen especialment pel descens de l’ocupació de les UCI, “el que s’ha fet esperar més”. Després de deu dies amb valors fluctuants just per sota del llindar dels 600 llits de crítics ocupats (el punt àlgid va ser el 7 d’agost, amb 598), ara ha caigut a 559, una xifra que no s’assolia des de finals de juliol i que, a criteri dels entesos, ja no hauria de créixer fins als 700 malalts greus pronosticats inicialment.

Aquest descens del nombre de morts i malalts greus s’afegeix al d’ocupació hospitalària i de casos, que ja fa dies que minven. Amb tot, el Biocomsc alerta que “la baixada serà lenta però sostinguda”. Aquesta cinquena onada, marcada per la variant delta i l’obertura precipitada, s’esta comportant de manera diferent a les anteriors, amb una pujada més abrupta i un descens esmorteït. Per tenir una referència, la corba de morts va trigar 38 dies a baixar en la segona onada i 29 en la tercera.

Malgrat els bons indicadors, el govern manté la prudència i la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, sosté que caldrà esperar una mica per comprovar la fiabilitat de la baixada. D’aquí que defensi allargar les mesures restrictives més enllà del 19 d’agost.

En aquest sentit, el Biocomsc també avisa que la circulació del virus continua sent molt elevada, amb una incidència acumulada a 14 dies superior als 500 casos per 100.000 habitants, i superior als 800 en la franja de 15 a 29 anys. A més, a partir de les dades de positivitat de proves sospiten que hi pot haver un infradiagnòstic de casos entre la població infantil.

La clau són els més joves

Un grup multidisciplinari d’experts impulsat per l’Institut de Salut Global i el Col·legi de Metges de Barcelona veu necessari accelerar la vacunació dels adolescents d’entre 12 i 17 per acostar-se a la immunitat de grup, que segons els seus càlculs estaria al voltant del 85%. Per assolir aquesta xifra, si el nivell de vacunació de la població adulta no supera el 70%, caldria vacunar entre un 30% i un 50% dels adolescents. Els càlculs els han fet a partir d’un model matemàtic que ja té en consideració el potencial infecciós de variants com la delta i avancen que es tractarà d’“un desafiament sense precedents” perquè en alguns grups d’edat que ja fa temps que estan oberts continua havent-hi persones “presumiblement reticents o de difícil accés”, motiu pel qual recomanen adoptar noves estratègies i avançar en la vacunació dels més joves, que en la cinquena onada han estat els grans impulsors de la propagació del virus. A més, indiquen que vacunar els adolescents permetria una tornada a l’escolaritat presencial sense la necessitat de mantenir mesures de prevenció tan estrictes com les del curs passat. De la mateixa manera, l’eventual vacunació pediàtrica estaria condicionada per l’adhesió d’adults i adolescents.

LA XIFRA

60,2
per cent
de la població catalana ja ha rebut la pauta completa de vacunació, mentre que el 68,6 té una dosi.

Absències i canvis en la vacunació

Un de cada deu falla

El 10% de la població que té hora per rebre la segona dosi no es presenta a la cita. La directora de Servei Català de Salut, Gemma Craywinckel, adverteix que aquest absentisme provoca una important “distorsió” en el sistema de vacunació, perquè queden sense administrar moltes de les dosis previstes. La doctora atribueix aquestes absències a “la priorització del descans i les vacances” i a una falsa percepció de seguretat i recorda que qui falli ha de tornar a demanar hora.

Dos mesos i punxada

Les persones que no estiguin vacunades i hagin passat la Covid només hauran d’esperar dos mesos des del diagnòstic per poder vacunar-se, en comptes dels sis establerts fins ara. Amb el darrer canvi de protocol es pretén, segons fonts de Salut, protegir abans amb la pauta completa la població, davant la infectivitat de la variant delta. Fins ara, ja s’administrava la vacuna al cap de dos mesos a les persones de més de 65 anys i a les que tenen patologies de risc importants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.