Salut

El govern estudia si pot recuperar el toc de queda als municipis més grans i amb més incidència de la Covid-19

Vilagrà justifica la voluntat de mantenir la restricció del dret a la mobilitat pel risc de contagi i la pressió hospitalària

El govern lamenta que el TSJC rebutgi prorrogar el confinament nocturn a la majoria de municipis on volia mantenir-lo

El govern de la Generalitat analitza  si és possible “mantenir almenys per als municipis més grans i amb una incidència més alta el toc de queda” nocturn,  després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi rebutjat la seva pretensió de rebaixar el llindar de la incidència del virus per mantenir les restriccions al dret a la mobilitat als municipis més grans i amb més incidència de la Covid-19.

En una atenció als mitjans de comunicació a Prada de Conflent, on ha assistit a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha defensat que el toc de queda és una mesura que els experts asseguren que “ha funcionat” i ha justificat que intentessin mantenir-lo a gairebé de 150 municipis perquè Catalunya es troba encara en “risc alt” de contagi del coronavirus i la pressió hospitalària continua sent molt elevada.

La consellera ha opinat que els jutges “no haurien de fer d’epidemiòlegs” sinó avaluar allò que els experts plantegen. I segons ella, el toc de queda ha estat “una bona mesura” per fer baixar la incidència del virus en les darreres setmanes, tot i que aquest indicador ja havia començat a caure abans de l’entrada en vigor de la mesura, el passat 17 de juliol.

Vilagrà ha apuntat que l’executiu estudia ara quines alternatives té després de la decisió del TSJC. Més enllà de les possibles accions que pugui emprendre, preveu reunir-se amb els representants municipals per avaluar la resolució i veure com pot reajustar les mesures. La consellera ha avançat que preveuen prendre una decisió al respecte divendres al matí.

En aquest sentit, Vilagrà ha assenyalat que reforçaran els dispositius policials per evitar botellots als carrers.

El TSJC ha tombat aquest dijous la petició de mantenir el toc de queda entre la una i les sis de la matinada a la majoria dels municipis on el govern volia continuar aplicant la mesura. El Procicat havia plantejat rebaixar el llindar d’incidència per aplicar el toc de queda de 250 casos per cada 100.000 habitants en els darrers 7 dies a 125.  Aquest canvi enduria les condicions per sortir del toc de queda i comportava que es continués aplicant a 148 municipis.

El tribunal, però, ha rebutjat aquest nou canvi de criteri –el govern ja va rebaixar a principis d’agost el llindar d’incidència per demanar el toc de queda dels 400 casos inicials a 250– i, per tant, la restricció de la mobilitat nocturna no essencial només es podrà aplicar als 19 municipis que tenen les incidències més altes. Els termes afectats són Alcarràs, Amposta, Arenys de Munt, Badia del Vallès, Balaguer, Banyoles, Calafell, Celrà, Cervelló, Gelida, Manlleu, Martorell, Montblanc, Móra d’Ebre, Palafolls, Salt, Sant Feliu de Guíxols, Sarrià de Ter i Torroella de Montgrí.

A la resta del país aquest divendres a la matinada decaurà la mesura estava vigent des de la matinada del 17 de juliol i que s’ha mantingut un mes amb diverses pròrrogues.

La Justícia sí que ha avalat la petició del govern de mantenir la limitació de 10 persones en reunions familiars i socials, així el topall 70% de l’aforament en actes religiosos a Catalunya.


Mesures “urgents i necessàries per a la salut pública”
En un comunicat, el govern lamenta que el tribunal “no hagi estimat el gruix de les argumentacions tècniques exposades” en l’informe que acompanyava la sol·licitud d’autorització de les mesures que el govern considera “urgents i necessàries per a la salut pública”, i que impliquen limitació i restricció de drets fonamentals.

L’executiu admet que el toc de queda  “ha de ser una mesura excepcional” però insisteix que “l’actual situació general de la pandèmia, l’augment de la mobilitat associada a l’estiu i la variant Delta justificaven l’adopció, temporal i acotada” de la mesura.

Esgrimeix que l’informe de l’Agència de Salut Pública exposava que encara no hi ha hagut “encara prou temps” per observar “un impacte sostingut i elevat en l’evolució decreixent” dels indicadors de la pandèmia, sobretot dels ingressos a planta, on hi ha 1.517 pacients amb Covid-19, i a les UCI, on ocupen 499 llits. Segons el govern, malgrat la millora observada els indicadors d’ocupació de llits convencionals i llits crítics encara “són prou elevats i condicionen una situació de risc molt alt a Catalunya”.

Davant aquest nou escenari, i “més enllà de consideracions de caràcter jurídic, polític i de les possibles accions a emprendre”, el govern assegura que està en “permanent contacte” amb el món local per compartir les implicacions de la resolució judicial i per “reajustar totes les mesures necessàries per garantir el màxim el compliment de les mesures sanitàries”. També es compromet a mantenir els dispositius conjunts malgrat la “limitació d’instruments de contenció del brot epidèmic”.

Finalment, el govern fa una “crida a la responsabilitat i el sentit comú” i apel·la al “respecte cívic” de totes les mesures individuals i col·lectives de control sanitari per tal de minimitzar el risc de contagi i propagació de la pandèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.