El TSJC tomba el toc de queda i el manté en només 19 municipis
El govern havia proposat el confinament nocturn per a 148 municipis amb una incidència en 7 dies de 125 casos per 100.000 habitants
El tribunal aplica la restricció només a localitats amb 250 casos, entre les quals no hi ha Barcelona
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va tombar ahir la decisió del Procicat de mantenir el toc de queda en un total de 148 municipis catalans i va mantenir el confinament nocturn només en 19 localitats de més de 5.000 habitants. Aquesta matinada finalitzava l’anterior toc de queda, que afectava 176 localitats amb una incidència acumulada en set dies de més 250 casos per 100.000 habitants i el govern va decidir dilluns reduir encara més la incidència i incloure en el confinament nocturn totes les poblacions de més de 5.000 habitants amb una incidència en set dies superior a 125 casos per 100.000 habitants. La mesura havia estat avalada per molts municipis perquè era una manera de controlar, especialment en ciutats com Barcelona i altres municipis de la costa, els botellots nocturns, però el TSJC la va rebutjar en entendre, segons recull la disposició, que aquest cop la mesura “no es proposa per motius sanitaris sinó de seguretat o d’ordre públic”.
El TSJC també va rebutjar incloure al llistat 23 municipis que tot i no tenir una incidència alta estaven rodejats d’altres que sí que la tenien. “No està justificat estendre la prohibició a municipis adjacents només pel fet de la seva ubicació o per mera prevenció”, conclou el tribunal.
El tribunal manté el llindar de 250 casos per 100.000 habitants i deixa per tant fora del toc de queda la ciutat de Barcelona, que té actualment una incidència acumulada en 7 dies de 129 casos per 100.000 habitants, per sota de la mitjana de Catalunya, que és de 149 casos. D’acord amb aquest criteri, el mateix que el govern va adoptar en la resolució anterior, les restriccions només es podran aplicar a Alcarràs (Segrià), Amposta (Montsià), Arenys de Munt (Maresme), Badia del Vallès (Vallès Occidental), Balaguer (Noguera), Banyoles (Pla de l’Estany), Calafell (Baix Penedès), Celrà (Gironès), Cervelló (Baix Llobregat), Gelida (Alt Penedès), Manlleu (Osona), Martorell, Montblanc (Conca de Barberà), Móra d’Ebre (Ribera d’Ebre), Palafolls, Salt, Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà), Sarrià de Ter i Torroella de Montgrí.
Buscar alternatives
El govern va anunciar ahir que, un cop avaluada la resolució del tribunal, estudiarà noves mesures alternatives per aconseguir que com a mínim els municipis més grans i amb més incidència “puguin recuperar el toc de queda”. Així ho va subratllar la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, a Prada, que va lamentar que es limiti el toc de queda “quan encara estem en un risc alt de la pandèmia”.
“Els jutges no haurien de fer d’epidemiòlegs” sinó avaluar el que els experts plantegen, va sentenciar la consellera després de remarcar que “el toc de queda ha estat una bona mesura per rebaixar la incidència” i per tant que cal buscar la manera que continuï en els llocs on la situació sigui més complicada.
En tot cas, i mentre estudien les noves mesures alternatives al toc de queda o la manera de modificar la resolució perquè la pugui acceptar el TSJC, Vilagrà, com va fer el govern a través d’un comunicat, va garantir que es reforçaran les mesures de seguretat, “i també els binomis de policies locals i mossos per evitar botellots i que es compleixin les mesures”.
Tot i que el govern considera que “encara la pressió sanitària i sobre les UCI és molt alta”, com va destacar ahir Vilagrà, des que el 9 d’agost es va arribar al pic màxim de pacients a les unitats de crítics, amb 598, la xifra ha anat baixant i ahir el nombre de pacients a cures intensives es va situar per sota dels 500, amb 499.
També es va reduir en 76 persones el nombre de persones ingressades a planta. Ahir el Departament de Salut va notificar 1.517 pacients hospitalitzats i 2.019 nous contagis. La velocitat de transmissió està en 0,79 i el risc de rebrot va tornar a baixar, aquest cop tres punts, fins a situar-se en 272 punts.
El Gremi de Restauració de Barcelona va valorar positivament l’aixecament del toc de queda i va demanar al govern que “no esperi una nova resolució del tribunal” i allargui l’obertura dels establiments, que ara han de tacar a dos quarts d’una de la matinada, fins a les dues com a mínim.
LES XIFRES
1.300 desallotjats a Gràcia
Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona van desallotjar dijous a la nit, en el marc de les festes de Gràcia, a Barcelona, unes 1.300 persones per intentar complir el toc de queda encara vigent de la una a les sis del matí.
Avui, i mentre espera conèixer quines noves mesures adoptarà el govern català en els municipis més grans com pot ser el cas de la capital catalana, Barcelona reforçarà encara més les mesures de seguretat, segons van anunciar ahir fonts de l’Ajuntament. El cap de la Guàrdia Urbana, l’intendent major Pedro Vázquez, es va mostrar convençut que amb l’aixecament del toc de queda a partir de la 1 de la matinada notaran la “pressió” per mantenir les condicions sanitàries, la convivència i l’activitat delictiva, que, en la seva opinió, “mutarà”.
Vázquez va explicar que es reforçarà especialment el dispositiu de la Guàrdia Urbana entre les 3 i les 6 de la matinada i als voltants de les festes populars i les platges “per evitar situacions de massificació greus” a l’espai públic.
A banda del desallotjament de les 1.300 persones, que va comportar també la denúncia de dues persones per un delicte de desobediència, el cap de la Guàrdia Urbana va precisar que havien interposat 118 denúncies per conductes relacionades amb la prevenció sanitària en el marc de les festes de Gràcia.
El desallotjament a Gràcia es va produir cap a les dues de la matinada a la plaça John Lennon. Les persones finalment denunciades es van resistir a abandonar l’espai i van infringir les mesures anti-Covid. A les 3 la situació estava normalitzada.