Desallotjades 4.100 persones a Barcelona en la primera nit sense toc de queda
El tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat de Barcelona assegura que s’ha notat més a Ciutat Vella i a les festes de Gràcia
S’han repetit concentracions de joves a Palafrugell, Platja d’Aro, Tarragona i Salou
El final del toc de queda ha provocat grans concentracions de joves a Barcelona, Tarragona, Palafrugell, Platja d’Aro i Salou (Tarragonès), entre d’altres poblacions. Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana han desallotjat unes 4.100 persones a Barcelona en la primera nit sense toc de queda, de les quals 2.100 han estat dispersades a les zones de platja de la ciutat i altres 2.000 a Gràcia, on se celebren les festes del barri.
El tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, ha assegurat aquest divendres que aquesta matinada ha estat “més moguda” que les nits precedents a la ciutat, com a conseqüència que la capital catalana hagi quedat fora del toc de queda.
En declaracions a Catalunya Ràdio, Batlle ha apel·lat a la “responsabilitat” de la ciutadania perquè la pandèmia persisteix. A més, ha recordat la consumició de begudes alcohòliques a la via pública està prohibida, no ara per la pandèmia, sinó sempre.
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va rebutjar aquest dijous la proposta de la Generalitat de prorrogar una setmana més el toc de queda a 148 municipis i limita l’aplicació d’aquesta restricció únicament a 19 localitats, entre les quals no s’hi troben Barcelona ni la seva àrea metropolitana, a partir d’aquesta matinada, davant la millora de les dades sanitàries.
Tampoc està dins dels 19 municipis Palafrugell, el seu alcalde, Josep Piferrer, ha assegurat a Catalunya Ràdio que la concentració de gent de matinada ha continuat com les nits anteriors, provocant molèsties als veïns. Piferrer ha recordat que a la localitat volien “el toc de queda” per reduir els casos de Covid-19 i evitar l’increment de malalts com va passar l’any passat un cop va passar el període estival, ja al setembre. “No hem baixat durant el mes d’agost”, ha assegurat, considerant que aquesta ha de ser la prioritat número u i la raó del toc de queda.
Barcelona
En declaracions a RAC1, Albert Batlle ha dit que la nit ha estat “més moguda” que les precedents, alguna cosa que considera “lògic”, especialment a les places de Ciutat Vella i a Gràcia, on prossegueix la Festa Major d’aquest barri.
“I a Sants, la setmana vinent, esperem alguna cosa similar” per la Festa Major d’aquest altre barri, prevista del 24 al 29 d’agost, ha indicat Batlle, que no ha ofert dades sobre el nombre de denúncies imposades ja que “encara estem fent el recompte”.
“Estem aplicant un dispositiu per combatre la saturació d’espais, no per sancionar, sinó per buidar els excessos de concentració de persones”, ha recordat Batlle, partidari de “perllongar els horaris i la coordinació amb els Mossos” com a part del dispositiu que aplica l’ajuntament barceloní davant la fi del toc de queda.
Així mateix, el tinent d’alcalde barceloní ha dit estar “a la disposició de les autoritats sanitàries” després que el TSJC acordés limitar les mesures aplicades pel Govern que “es ficaven amb les llibertats”, per la qual cosa caldrà “afinar algunes coses”.
“La Generalitat ja ha dit que estudiarà la resolució del TSJC. Han de prevaler els criteris sanitaris”, ha defensat Batlle, partidari de “defugir qualsevol polèmica” sobre la decisió del TSJC i que, davant la petició de la patronal Fecasarm de reobrir l’oci nocturn, ha assenyalat que “caldrà analitzar amb rigor com fer-ho. Pot ser positiu, encara que no hi ha fórmules màgiques”.
Tarragona
L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, també ha defensat el toc de queda com a una bona mesura per reduir els contagis. Pel que fa a les concentracions de joves al carrer durant la nit, Ricomà ha remarcat que n’hi ha hagut però, almenys aquesta nit, no més que d’altres matinades. També ha recordat que hi ha molta costa i que no es pot controlar tot el territori.