Nou cop judicial al toc de queda, que es manté en dinou municipis
El TSJC subratlla que el fet que Barcelona i altres localitats estiguin ja per sota dels 125 casos fa que el confinament nocturn sigui “encara més innecessari i desproporcionat”
Municipis com ara Blanes i Tarragona diuen que és un error
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va tornar a tombar ahir la segona proposta del govern de la Generalitat per ampliar el toc de queda a 62 municipis. Es manté, per tant, el confinament nocturn en les dinou poblacions on ja està vigent des de divendres passat i que són Alcarràs, Amposta, Arenys de Munt, Badia del Vallès, Balaguer, Banyoles, Calafell, Celrà, Cervelló, Gelida, Manlleu, Martorell, Montblanc, Móra d’Ebre, Palafolls, Salt, Sant Feliu de Guíxols, Sarrià de Ter i Torroella de Montgrí.
Després del rebuig de la primera petició, que afectava 145 municipis, el govern havia presentat divendres una proposta alternativa que volia preservar el toc de queda en ciutats de més de 20.000 habitants amb una incidència acumulada en set dies de més de 125 casos per cada 100.000. Es dona la paradoxa que el mateix dia que el govern va presentar la proposta alguna d’aquestes ciutats, com Barcelona, Tarragona, Montcada i Reixac, Sant Joan Despí, Viladecans i Vila-seca, ja estava per sota del barem.
En la resolució d’ahir, a banda de recordar arguments que ja havia defensat anteriorment, com ara que la mesura es fa “per mantenir la seguretat i l’ordre públic” i no per criteris de salut pública, el TSJC fa un esment directe a aquesta incoherència. El tribunal argumenta que el fet que el govern no hagi presentat les dades actualitzades i que una part dels municipis per als quals demana les restriccions estiguin ja per sota dels 125 casos –Barcelona estava ahir a 97,4; Tarragona, a 99,33; Montcada, a 87; Viladecans, a 67,78, i Vila-seca, a 71,13– fa que, “segons les seves pròpies premisses”, el toc de queda resulti “encara més innecessari i desproporcionat”.
El tribunal conclou que el control de les interaccions socials “no és cap criteri sanitari estrictament considerat” ni “una mesura que hagi de ser autoritzada per jutjats ni tribunals”. I conclou que “per aconseguir la finalitat de fer respectar les mesures de distància social i ús de la mascareta, l’administració disposa de mesures igualment efectives i menys lesives per als drets fonamentals i llibertats públiques”.
Així doncs, el TSJC dona per vàlid de barem de 250 casos per cada 100.000 habitants, un criteri endurit pel mateix govern a principis de mes, ja que en el primer toc de queda per contenir la cinquena onada, a mitjan mes de juliol, el confinament nocturn es va aplicar als municipis amb una incidència acumulada en set dies de 400 casos per cada 100.000 habitants.
Reaccions
Precisament, la Generalitat pretenia amb aquest toc de queda evitar botellots i concentracions multitudinàries com les viscudes aquest cap de setmana en zones turístiques de la costa catalana i, sobretot, a Barcelona, on els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana van desallotjar les nits de divendres i dissabte 6.000 i 5.500 persones, respectivament.
Ahir, algunes reaccions no es van fer esperar. L’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, va criticar la decisió del TSJC i la va qualificar d’“error”. En un comunicat, l’alcalde va afirmar que “els jutges es mantenen en el seu error de jugar a fer de metges, i amb això arrosseguen la ciutadania”. Canosa creu que en la interlocutòria del TSJC també s’incorre en contradiccions: “Els mateixos jutges reconeixen que ells no tenen capacitat tècnica per resoldre consideracions de medicina, però en canvi sí que gosen valorar i contravenir allò que les autoritats sanitàries ens estan demanant.”
Igual que Barcelona i altres grans ciutats, durant aquests dies Blanes ja ha reforçat la presència de la policia local i ha anunciat que posarà “tots els mitjans” per intentar que “tothom mantingui la seva salut”.
L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, també va lamentar la decisió judicial i més després d’un cap de setmana en el qual també hi ha hagut botellots massius a les platges. Per Ricomà, “està demostrat que les grans concentracions de persones són dolentes per evitar contagis” i, en conseqüència, va afirmar, “el TSJC no ha estat sensible amb aquesta situació”. “La decisió va en contra de l’estratègia perquè la variant delta no s’expandeixi”, hi va afegir l’alcalde, i alhora va manifestar que, des del seu punt de vista, es recuperaran “totes les llibertats” quan s’hagi aconseguit la immunitat de grup i va fer una crida a la població perquè es vacuni abans de l’inici del curs escolar.
En una compareixença de premsa ahir al migdia, Ricomà també va fer una crida a la “corresponsabilitat”, amb referència a evitar actituds incíviques. En cas contrari, l’alternativa és “posar-ho tot en mans del control policial”, una situació que va dir que no li agrada.
Segons l’Ajuntament de Tarragona, el botellot més important va ser dissabte a la nit, quan un miler de persones es van concentrar a la platja de l’Arrabassada. Tot i això, l’alcalde va defensar que el dispositiu conjunt entre la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra va funcionar, perquè no hi ha hagut botellots a les places, parcs i jardins de les zones més habitades. I hi afegia que a les platges “s’ha actuat de manera proporcionada”.
Incidència a la baixa
La resolució del TSJC arriba en un moment en què la incidència de la pandèmia va clarament a la baixa. Ahir els casos acumulats per cada 100.000 habitants havien baixat fins a 122.
També havia baixat el nombre de persones ingressades a les unitats de cures intensives. Ahir hi havia 461 pacients ingressats a les unitats de crítics, cinc menys que el dia anterior, mentre que havia crescut el nombre de persones hospitalitzades, 38 més. També es van registrar vint morts més, dada que situa el nombre de morts des de l’inici de la pandèmia en 23.242.
La velocitat de contagi, l’Rt, també va pujar una centèsima i es va situar en 0,82, però en canvi l’índex de creixement potencial de l’epidèmia (EPG), que mesura el risc de rebrot, va baixar nou punts i es va situar en 225.
Pel que fa als diagnòstics, en els últims set dies han estat diagnosticats per PCR o test d’antígens (TA) una mitjana de 1.363 casos diaris. Segons les últimes dades facilitades pel ministeri, un 94,5% dels nous casos de Covid-19 diagnosticats a Catalunya són de la variant delta. A Espanya, nou de cada deu casos de coronavirus detectats són d’aquesta variant, que segueix la seva expansió per tot el territori i supera en la majoria de comunitats el 90%, excepte a les Canàries, Madrid, Castella i Lleó, Extremadura i la Rioja.
Pel que fa a la positivitat, és a dir, al percentatge de PCR i TA que donen un resultat positiu, continua baixant i ahir era del 7,06%, encara lluny del 5% que estableix l’OMS per considerar una epidèmia sota control.
LES XIFRES
Fecasarm reclama ampliar horaris
La Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha presentat un recurs contenciós administratiu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra la pròrroga de les restriccions a l’oci nocturn.
La resolució aprovada ahir manté que aquestes activitats han de continuar tancant a dos quarts d’una de la matinada, una mesura que la patronal considera “desproporcionada”.
En aquest sentit, en el contenciós presentat, la Fecasarm demana que els establiments de restauració puguin obrir fins a la una de la matinada, mentre que l’oci nocturn pugui fer-ho fins a dos quarts de quatre de la matinada i amb 30 minuts més per desallotjar.
Pel que fa al toc de queda, la Fecasarm celebra la decisió del TSJC i matisa que l’ampliació d’horaris s’hauria de permetre només en els municipis amb una incidència acumulada en set dies inferior a 250 casos per cada 100.000 habitants, que és el criteri acceptat pel tribunal.