L’Etna torna a entrar en erupció
El volcà sicilià emet cendres i lava pel cràter sud-est
Els últims episodis han elevat la muntanya 33 metres, fins als 3.357 sobre el nivell del mar
El volcà Etna, a la illa de Sicília, ha entrat en erupció aquest dimarts, amb l’emissió de cendres i lava, segons ha informat l’Institut Nacional de Geofísica i Vulcanologia d’Itàlia (INGB).
L'INGV-OE dalle 6:15 UTC osserva emissione di cenere dal Cratere di Sud-Est, dove alle 6:55 UTC e' ripresa l'attività stromboliana. La nube eruttiva prodotta raggiunge circa 4500 m e si disperde in direzione ENE.https://t.co/ukVWgVqTub#Etna #INGV #Osservatorioetneo pic.twitter.com/A3veMY8KeC
— INGVvulcani (@INGVvulcani) September 21, 2021
L’activitat volcànica ha arrencat cap a un quart de set del matí hora local amb l’emissió de cendres i 40 minuts més tard s’ha observat la represa de l’activitat estromboliana al crater sud-est, el més actiu en les últimes erupcions de l’Etna.
El núvol de material volcànic s’ha enlairat fins a una alçària de 9 km i és visible des de les localitats de Catània i Taormina. Segons el model de previsió, es dissipa en direcció est-nord-est.
L’INGV ha constatat l’existència d’una font de lava en curs, amb un modest desbordament des del cràter sud-est que flueix cap al sud-oest.
En paral·lel, continua l’increment de l’amplitud mitjana dels tremolors volcànics, amb tendència a continuar pujant. El centre de la font del moviment sísmic es troba a la zona del cràter sud-est a una alçària d’entre 2.900 i 3.000 metres sobre el nivell del mar.
Tot i que l’INGV ha emès una alerta per als vols, l’activitat actual del volcà no ha afectat encara el funcionament de l’Aeroport Internacional de Catània.
L’institut de vulcanologia va informar el passat 10 d’agost que les últimes erupcions al cràter sud-est han elevat l’alçària de l’Etna en 33 metres i ara el seu cim se situa a 3.357 metres sobre el nivell del mar.
Les capes de lava i el material piroclàstic expulsats en les freqüents erupcions s’han acumulat al con del cràter sud-est, el més jove i més actiu, i han transformat la seva morfologia d’ençà del 16 de febrer, quan es va produir la primera erupció d’aquest 2021.
El cràter nord-oest, amb 3.324 metres, era des del 1980 el més alt del volcà sicilià i va arribar a una cota màxima de 3.350 metres el 1981, tot i que posteriorment s’ha erosionat.