Societat

Càritas reclama que es faciliti i estengui l’accés a les prestacions d’emergència

L’entitat denuncia la complexitat dels tràmits per obtenir la renda garantida i l’ingrés mínim vital

Només els perceben el 4,2% i el 3,7% dels seus usuaris

Els usuaris de Càritas formen part dels col·lectius més vulnerables, per als quals es van crear la renda garantida de ciutadania (RGC, de la Generalitat) i l’ingrés mínim vital (IMV, de l’Estat), i en canvi, tan sols el 16,9% i el 37,2% dels usuaris han demanat les dues prestacions. Ara mateix, a la diòcesi de Girona només les reben el 4,2%, en el cas de l’RGC, i el 3,7%, pel que fa a l’IMV.

Els impediments

Les causes que expliquen aquesta aparent contradicció són el desconeixement que molts dels que se’n podrien beneficiar tenen sobre les ajudes esmentades (l’RGC no la coneixen el 53,4% dels usuaris de Càritas i l’IMV, el 58%), la complexitat que suposa tramitar-les (la majoria de les persones ateses per Càritas han de demanar ajuda perquè no tenen prou competències digitals o tenen dificultats amb l’idioma, entre altres raons) i el fet que hi ha diversos segments de població necessitada que no hi tenen dret (vegeu la informació adjunta).

Aquesta anàlisi s’extreu de l’informe que Càritas Girona ha elaborat els darrers mesos a la diòcesi i que ahir va ser presentat pel responsable d’anàlisi social, Caye Gómez, i la cap del programa d’acollida, Laura Madruga.

Les peticions

Atès aquest panorama, l’entitat dependent del Bisbat reclama que es faciliti poder fer compatibles l’RGC i l’IMV; una finestreta única de sol·licitud de renda mínima; reduir el termini màxim de resolució de les sol·licituds de RGC (que sigui un mes i no pas quatre); ampliar la cobertura de l’RGC als joves extutelats més grans de 18 anys, persones sense llar i les que estan en situació administrativa irregular; reduir de 24 a 12 mesos el requisit de residència continuada i efectiva a Catalunya; incrementar les quanties econòmiques (actualitzant els indicadors; per exemple, el de renda de suficiència de Catalunya), i reduir incompatibilitats (actualment, els ajuts de lloguer comporten una reducció de l’RGC).

LA XIFRA

53,4
per cent
és la proporció d’usuaris de Càritas Girona que no saben que existeix l’RGC de la Generalitat.

Els exclosos d’aquestes ajudes

Al voltant de 168.000 persones estan rebent l’RGC de la Generalitat, una ajuda per a la qual, com a norma general, s’han de tenir 23 anys i que consisteix en un mínim de 664 euros mensuals. Entre aquests beneficiaris no hi figuren –i tampoc entre els de l’IMV, que suposa uns ingressos mínims de 462 euros al mes– els que no poden acreditar un empadronament residencial (els que estan de relloguer, per exemple), els que es troben en situació administrativa irregular i els que han estat tutelats per l’administració fins als 18 anys. Càritas considera que el cas d’aquest darrer col·lectiu és especialment colpidor perquè, per norma general, queden “en situació de desemparament greu” fins que no compleixen els 23 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.