Societat

La lava que emergeix de les dues noves boques avança cap a la colada inicial

La lava ha guanyat 27,7 hectàrees al mar, amb una profunditat de 30 metres, i la nova línia de costa de l’illa està ara a 475 metres de l’original

La colada de material magmàtic que emergeix dels dos nous centres emissors del volcà de Cumbre Vieja, a l’illa de La Palma, busca unir-se amb la colada de lava dels primers dies d’erupció en el seu avanç cap al mar.

El director tècnic del Pla de Prevenció de Risc Volcànic, Miguel Ángel Morcuende, i la directora de l’Institut Geogràfic Nacional, María José Blanco, han explicat en roda de premsa que aquests dos centres emissors, que es van obrir durant la matinada, estan separats entre ells per uns 15 metres i es troben a 600 metres del con principal en direcció nord-oest.

Amb aquestes dues noves boques, ja són quatre els focus emissors de lava del volcà de La Palma, que, segons ha precisat Morcuende, manté una activitat “intensa”.

Morcuende ha explicat que les dues colades avancen per una topografia favorable i busquen unir-se amb la primera que va emergir en l’erupció, ha travessat la carretera LP-212 i continua la seva evolució cap a cotes inferiors.

Morcuende ha assenyalat que aquestes noves colades estan contínuament monitorades per a estudiar la seva evolució i ha advertit que en cas que calgui prendre alguna mesura s’informaria la població.

El director tècnic del Pla de Prevenció Risc Volcànic ha demanat tranquil·litat a l’opinió pública i ha explicat que s’està davant un esdeveniment volcànic en què s’alternen l’activitat estromboliana, com a majors fases explosives i de llançament de material volcànic, i l’activitat efusiva, en la qual emergeix major quantitat de material magmàtic.

A més ha advertit que la superfície afectada per aquesta erupció volcànica representa el 10 per cent de l’illa i ha assegurat que en la resta La Palma “es realitza una vida normal” amb alguns problemes com la caiguda de cendra. “La vida a l’illa és normal i sense sobresalts” ha assenyalat Morcuende davant la imatge, ha dit, alarmista que vol presentar algun mitjà de comunicació.

Respecte a la qualitat de l’aire, ha especificat que a la vall d’Aridane, que és la zona més pròxima a l’erupció, els nivells es troben dins dels límits saludables i respirables i ha reconegut que a mesura que s’acosta a la zona de l’erupció, els paràmetres s’alteren i per això s’ha establert una zona d’exclusió d’un mínim de 2,5 quilòmetres.

Morcuende també ha reconegut que no és la mateixa qualitat la que es registra en els Llanos de Aridane que en Barlovento, que es troba a l’altre costat de l’illa, “però encara així l’aire és saludable”.

Per la seva banda, María José Blanco, responsable de l’IGN a Canàries, ha precisat que l’esdeveniment volcànic manté les característiques d’una erupció fissural amb fases estrombolianes simultaniejades amb fases efusives i que ha emès 80 milions de metres cúbics de material en 13 dies.

Blanco ha explicat que el front de delta generat per la lava que ha arribat al mar està ara a més de 475 metres de la línia de costa, aconsegueix la profunditat de 30 metres i que ocupava ja aquest matí una superfície de 27,7 hectàrees.

Respecte al núvol que es forma quan la lava contacta amb l’aigua de mar i que pot contenir gasos tòxics, la directora de l’IGN a les illes ha apreciat que es concentra en la zona del contacte.

Sobre la sismicitat, ha comentat que en les últimes 24 hores s’han registrat desenes de sismes, el major d’una magnitud de 3,5, i localitzats entre 10 i 15 quilòmetres de profunditat. Així mateix s’han registrat altres més superficials en la zona eruptiva i el nivell de tremolor ha augmentat a partir de les tres hores d’avui i en algunes estacions pròximes al delta creat per la lava que ha arribat al mar s’han registrat tremolors d’alta freqüència.

Blanco ha recordat que la morfologia del con canvia de manera contínua i ha informat que l’altura de la columna de cendres i gasos ha aconseguit avui els 6.000 metres d’altura.

Respecte a les condicions del vent, la tècnica ha especificat que el núvol de cendres i diòxids pot afectar el vessant nord de la Palma i que pot girar cap al sud i sud-oest a partir de la nit d’avui. Aquest canvi pot suposar que arribi cendra fina a l’illa d’El Hierro.

Blanco ha indicat que la taxa d’emissió de diòxid de sofre és de 8.700 tones diàries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.