Salut

L’OMS recomana per primer cop una vacuna contra la malària

El fàrmac s’ha utilitzat de manera pilot a tres països africans i ha demostrat una eficàcia propera al 40%

L’Organització Mundial de la Salut n’ha aprovat l’ús a gran escala com a mètode complementari de prevenció

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha recomanat per primer cop a la història una vacuna contra la malària.

Es tracta del vaccí anomenat RTS,S / AS01 de la farmacèutica GlaxoSmithKline (GSK), que rep el nom comercial de Mosquirix. L’OMS ha avalat que el fàrmac té una eficàcia a l’entorn del 40% i per aquest motiu n’ha aprovat l’ús a gran escala com a mètode complementari de prevenció, que s’afegirà al paquet bàsic de mesures preventives i diagnòstiques.

El director general de l’OMS, Tedros Adhanom, ha qualificat el dia d’avui com a “històric” i ha recordat que fa dècades que es buscava una vacuna “eficaç” contra una malaltia que l’any 2019 va causar 409.000 morts. També suposa una fita des del punt de vista científic i humà, ja que és la primera que ha estat desenvolupada a l’Àfrica per una plataforma de científics africans i per estar destinada a prevenir una malaltia que provoca el 94% de les seves víctimes mortals a l’Àfrica subsahariana.

També té la particularitat de ser el primer antídot que es desenvolupa contra un paràsit en humans.

“Aquesta vacuna té el potencial de salvar desenes de milers de joves vides. Hem fet progressos increïbles en les dues últimes dècades, els casos de malària han caigut a la meitat, però a nivell global es mantenen a un nivell massa alt, amb 200 milions de casos anuals i més de 400.000 morts”, ha dit el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

La vacuna s’ha utilitzat fins ara a Ghana, Malawi i Kenya, on es va introduir el 2019, amb 2,3 milions de dosis administrades i 800.000 nens que n’han rebut almenys una. El projecte pilot als tres països africans ha mostrat que és segura, malgrat que la seva eficàcia és relativament baixa, motiu pel qual s’ha d’utilitzar en combinació amb les mesures de prevenció i diagnòstic ja existents.

Amb l’aprovació del seu ús ampliat per part de l’OMS, el vaccí s’incorpora al conjunt d’eines que s’utilitzen en la lluita contra el paràsit, com mosquiteres impregnades d’insecticides, fàrmacs profilàctics, diagnòstics i tractaments, però no en substituirà cap.

La prova realitzada en aquests tres països també ha permès confirmar la factibilitat d’administrar les quatre dosis que requereix la pauta de la vacuna, el seu rol en la reducció de morts infantils, i que pot ser integrada als programes nacionals d’immunització sense més complicacions.

També s’ha comprovat que la disponibilitat d’una vacuna no ha provocat que les famílies que viuen a les zones on la malària és endèmica descurin l’ús de mosquiteres i no ha tingut un impacte negatiu en la cobertura d’altres vacunes adreçades a nens.

L’RTS,S ha estat administrada en els programes regulars de vacunació dels països que han participat en el projecte pilot i ha obtingut un nivell alt d’acceptació i confiança per part de les famílies als tres països on s’ha utilitzat, cosa que explica que el 80 i 90% dels nens petits l’hagin rebut, segons les dades aportades per l’OMS.

Segons les investigacions realitzades, la vacuna permet reduir en un 30% els casos de malària severa que poden conduir a la mort.

De les aproximadament 410.000 morts anuals per la malària, unes 260.000 corresponen a menors de cinc anys, gairebé dos terços del total.

La malària, que es transmet per la picada del mosquit anopheles, es pot contraure diverses vegades a la vida i els estudis indiquen que quan això passa en edats precoces, el desenvolupament i la vida futura dels infants es poden veure greument compromesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.