Salut

Una “píndola viva” per tractar infeccions ultraresistents

El CRG desenvolupa un tractament contra els bacteris que s’adhereixen als implants mèdics, que són fins a mil cops més infranquejables

L’any vinent començaran les proves amb humans

Un equip científic del Centre de Regulació Genòmica (CRG) i l’empresa Pulmobiotics ha desenvolupat un tractament contra els bacteris resistents als antibiòtics que s’expandeixen per les superfícies dels implants mèdics. Modificant genèticament un bacteri, els investigadors han aconseguit eliminar-ne els efectes perjudicials i aconseguir que ataqui i elimini els causants de les infeccions. Les proves amb ratolins van aconseguir eliminar el 82% de les infeccions i el pròxim pas és abordar la producció a gran escala i començar els assajos clínics amb humans l’any vinent.

La troballa es considera un primer pas molt important per al desenvolupament de nous tractaments de les infeccions que afecten implants mèdics com catèters, marcapassos i pròtesis diverses. Aquestes infeccions són altament resistents als antibiòtics i responsables del 80% de totes les infeccions contretes als hospitals.

El nou tractament s’adreça específicament als biofilms, colònies de cèl·lules bacterianes que s’enganxen sobre una superfície formant estructures impenetrables que protegeixen els altres bacteris que s’hi incrusten. Els implants mèdics tenen les condicions ideals per al desenvolupament dels biofilms, que poden arribar a ser mil vegades més resistents als antibiòtics i al sistema immunitari humà que els bacteris lliures.

L’Staphylococcus aureus és una de les espècies de bacteris més comunes associades a biofilms i sovint és necessari intervenir quirúrgicament els pacients per extraure els implants mèdics infectats. Les teràpies per combatre’l passen per l’ús d’anticossos o enzims, però són tractaments d’ampli espectre altament tòxics per als teixits i les cèl·lules sanes, i causen efectes secundaris no desitjats.

Els investigadors catalans van triar un altre bacteri comú, el Mycoplasma pneumoniae, per combatre aquestes infeccions. El van modificar genèticament per evitar que causés malalties i, amb alteracions addicionals, es va aconseguir que produís dos enzims distints que dissolen els biofilms i ataquen les parets cel·lulars dels bacteris incrustats. A més, també es va fer una modificació afegida per fer que secretessin els enzims antimicrobians de manera més eficient.

Primeres aplicacions

Atès que el Mycoplasma pneumoniae està naturalment adaptat al pulmó, la primera aplicació amb la que es treballa és tractament de biofilms al voltant dels tubs endotraqueals utilitzats en les malalties respiratòries.

A llarg termini, però, podrien aplicar-se en d’altres malalties. “Els bacteris són vehicles ideals per a la medicina viva perquè poden transportar qualsevol proteïna terapèutica per tractar la causa d’una malaltia. Un dels grans beneficis d’aquesta tecnologia és que un cop arriben al seu destí, els vectors bacterians ofereixen una producció continuada i localitzada de la molècula terapèutica” explica Luis Serrano, director del CRG i coautor de l’estudi. “Com qualsevol vehicle, els nostres bacteris poden modificar-se amb càrregues distintes adreçades a malalties diferents, amb més aplicacions potencials en el futur”, hi afegeix el professor Icrea.

LA FRASE

Els bacteris són ideals per a la medicina viva perquè poden dur qualsevol proteïna terapèutica
Luis Serrano
Director del CRG


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia