Les penyes demanen que s'aprove la llei dels bous
Fan una crida als aficionats perquè pengen pancartes en defensa de la festa
Recolliran signatures per contrarestar una altra ILP antitaurina que intente prohibir els correbous
Els aficionats a les festes amb bous de les Terres de l'Ebre respiren una mica més tranquils. La notícia que, malgrat el recurs del PP, el Consell de Garanties Estatutàries avala la llei que ha de blindar els correbous a l'Ebre ha estat ben rebuda per l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre. Els seus representants encara tenen alguna esperança que el projecte de llei s'acabe aprovant aquesta legislatura. De fet, això és el que van demanar ahir en una compareixença pública al govern català i als partits polítics.“És una llei que necessitem i volem que s'aprove al més aviat possible, al Parlament o per decret”, va manifestar el president de l'agrupació de penyes, Miquel Ferré. Per pressionar, l'agrupació va fer una crida ahir als aficionats de les Terres de l'Ebre, quan estan a punt de començar les festes a tres dels pobles on els correbous tenen més pes –Amposta, Deltebre i l'Aldea–, perquè pengen pancartes als balcons defensant la festa i reclamant la llei. “Amb el marc legal actual, Alfara de Carles que té una ramaderia de braus no pot fer el bou embolat. És com un cantant que pot cantar a tots els pobles menys al seu”, va exemplificar Ferré.
Els aficionats ebrencs donen ple suport a aquesta llei consensuada per CiU, el PSC i ERC i aprovada per majoria en comissió parlamentària perquè no només blinda la festa sinó que l'amplia, ja que, entre altres punts, permet fer correbous en dates en què actualment no se'n fan. Per això ahir van lamentar el recurs presentat pel PP al Consell de Garanties Estatutàries que va impedir que aquesta proposta legislativa s'acabés aprovant al Parlament el 28 de juliol passat coincidint amb la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) de prohibir les curses de braus a Catalunya. “El que ha passat amb la ILP no passarà amb els correbous”, va afirmar ahir Ferré, tot avançant que quan comencen les festes d'Amposta –divendres que ve– iniciaran una campanya de recollida de signatures per contrarestar una altra i possible ILP dels antitaurins que intente prohibir els correbous de l'Ebre.
De fet, la ILP contra les curses de braus ha posat el focus a les Terres de l'Ebre, on aquests dies molts pobles estan celebrant la festa major. Mitjans d'àmbit estatal com Tele 5, Intereconomia o Antena 3 hi han enviat efectius i alguns alcaldes i aficionats s'han mostrat molestos pel tractament d'algunes informacions que, segons ells, tergiversen la realitat de la festa.
Crítiques al PP
D'altra banda, tant CiU com ERC han aprofitat el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries per carregar contra el PP i l'han acusat de “sacrificar” els bous de carrer per venjar-se de “la prohibició de les corregudes de braus”, segons paraules de la diputada d'ERC, Marta Cid. Els ebrediputats de CiU, Francesc Sancho i Xavier Pallarés, han exigit als populars que demanen disculpes als aficionats “pel neguit i la intranquil·litat” que els han causat i han reiterat la seua petició al govern català perquè aprove la llei dels bous al més aviat possible.
Una llei per blindar “totes” les modalitats taurines de l'Ebre
El projecte de llei aprovat amb els vots de CiU, PSC i ERC dins la comissió de Cultura i Mitjans de Comunicació del Parlament de Catalunya blinda i amplia les festes amb bous a les Terres de l'Ebre amb totes les seues modalitats, incloent-hi els bous embolats i els capllaçats, els més qüestionats per les protectores. També s'inclouen els bous a la mar o el bou salvatge que s'utilitza per a l'anomenat desencaixonament.
Amplia dates i pobles
La llei també amplia les dates en què es poden celebrar els bous de carrer. Fins ara només es podien fer bous als pobles on era tradició i en les dates en què ho era. Ara l'Ajuntament tindrà autonomia per organitzar bous en dates especials –com la inauguració del pont entre Sant Jaume i Deltebre– o per fires i altres dates significatives. A més s'ha dibuixat un mapa amb cadascun dels 36 pobles de Catalunya on els bous són tradició. Aquests podran fer bous sempre que vulguen encara que estiguen anys sense fer-ne.
PP i ICV
El PP s'oposa a la llei perquè defensa que s'haurien de poder fer bous a tots els pobles, i ICV perquè qüestiona algunes modalitats i està en contra d'ampliar les dates.
ICV negocia anar amb el Pacma
ICV-EUiA ha reiterat que votarà en contra del projecte de llei per regular i blindar els correbous a l'Ebre. La seua diputada Dolors Camats va dir ahir que serien “conseqüents” amb el seu vot a la ILP que va prohibir les corrides de toros a Catalunya i votaran “el mateix a l'una i a l'altra”. Aquestes declaracions, reproduïdes per ACN, Camats les va fer després de saber-se que la seua formació està negociant amb el Partit Antitaurí Contra el Maltractament Animal (Pacma) presentar-se junts a les pròximes eleccions, un fet que de confirmar-se podria debilitar encara més els ecosocialistes ebrencs, ja que a les Terres de l'Ebre els bous de carrer estan molt arrelats, i totes les forces polítiques els defensen obertament en totes les seues modalitats, incloent-hi els bous capllaçats i embolats, que són els més qüestionats i denunciats per les associacions que defensen el dret dels animals.