Societat

medi ambient

Torna a habitar el Cap de Creus la llagosta plegamans

És un insecte protegit i es caracteritza perquè és molt gran

Feia cinc anys que no se'n veia cap a Catalunya

El departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat ha detectat aquest any la presència al Parc Natural del Cap de Creus d'un ortòpter protegit, la llagosta plegamans o llagosta saga (Saga pedo). D'aquest estrany insecte feia cinc anys que no se'n localitzava cap exemplar a Catalunya.

Aquesta llagosta forma part de la família dels saltamartins, someretes i grills, i es caracteritza per la seva gran mida –pot superar els deu centímetres– i perquè és de les poques llagostes carnívores que existeixen. Les seves preses són les llagostes grans, mantis i alguna sargantana petita.

Fins ara només s'ha trobat en cinc zones de Catalunya. A banda del Cap de Creus, també se n'havien localitzat fa temps als Ports de Tortosa, al Priorat, a l'Alt Urgell i a Sant Llorenç del Munt. Segons els tècnics del Departament de Medi Ambient, el Cap de Creus té els hàbitats adients per a aquesta espècie, sobretot a les zones obertes no forestades de brolles amb estepes i brucs. Els incendis posen en perill la supervivència de la llagosta plegamans.

Aquesta llagosta és una espècie partenogenètica, és a dir, que les femelles es reprodueixen sense un mascle que les fecundi. De fet, l'existència de mascles encara és un misteri. A Catalunya no es coneix cap exemplar d'aquest sexe.

LES XIFRES

5
anys
feia que no es detectava cap exemplar de la llagosta plegamans o saga i ara s'ha trobat al Cap de Creus.
4
punts més de Catalunya
a banda del Cap de Creus també han estat hàbitat d'aquesta espècie protegida.

Al catàleg d'espècies amenaçades

La direcció general del Medi Natural del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat ha informat que s'està fent un seguiment de les poblacions de llagosta plegamans per intentar protegir-la i elaborar un pla per a la seva recuperació. La llagosta plegamans és l'únic ortòpter que figura a la llei de protecció dels animals i està proposada com a espècie en perill d'extinció al futur catàleg d'espècies amenaçades de Catalunya. L'extremada raresa d'aquest insecte fa que estigui protegit a nivell europeu per la directiva Hàbitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.