La natura a través del focus d’Arnau Bartrina Luque
Els familiars del jove mort per la picada d’un peix aranya promouen el seu llegat amb el projecte ENFooCA
Tot va començar amb una cabana propera a casa seva, a la Cometa de Montagut, que li van construir l’avi i el pare. Als peus del Cos, és un entorn natural privilegiat i Arnau Bartrina Luque hi va descobrir una habilitat innata per a l’observació de la natura, sobretot dels ocells, que, amb només 16 anys, el van convertir en un referent.
Noi inquiet per allò que l’envoltava, va anar ampliant i millorant la qualitat del material audiovisual amb què documentava la seva activitat. Es va fer visible en els àmbits naturalistes quan es va vincular al grup ornitològic Osona-Garrotxa, a través de les campanyes d’anellament. Va documentar una Marta, un mamífer rar de trobar a l’altitud que ho va fer ell. A més, va iniciar la vinculació amb el Parc Natural de la Garrotxa fent les imatge per als tècnics de l’ens que lideraven un programa de restauració de zones humides en terrenys privats.
Va participar també amb els Agents Rurals en el cens del perdiu blanca. La formació en el terreny audiovisual la va anar cuidant amb la participació en un curs d’estiu a l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals.
La fatalitat i la mala sort, però, van fer que, l’agost del 2020, un peix aranya piqués l’Arnau al cap a la platja Gran de Platja d’Aro, i li causés la mort instantània per un xoc anafilàctic. Estava gaudint, com havia fet tantes i tantes vegades, de la seva passió d’observar peixos i fotografiar-los o filmar-los.
Els seus pares expliquen que l’Arnau els va fer descobrir la natura. “Nosaltres vèiem ocells, però gràcies a ell vam aprendre a escoltar-los, a saber si es tractava d’un mascle o d’una femella”, recorda el pare, Jordi Bartrina, que hi afegeix que sempre li van donar suport en les activitats que duia a terme com per exemple acompanyant-lo fent el seguiment dels nius del campanar de Montagut.
La seva curiositat no tenia límits. Per això, els pares volen que aquesta curiositat per l’entorn i els valors que van inspirar el seu fill inspirin altres joves i contribueixi que cada cop més gent conegui, estimi i col·labori en la conservació de la natura. Juntament amb altres familiars i amics han constituït una associació per promoure aquests valors.
Ara per ara i sota la denominació ENFooCA Premis Arnau Bartrina Luque, han concedit un premi per a la creació de la imatge corporativa, un per editar un fotollibre amb imatges del fotògraf professional Xavi Bou, i han convocat unes beques per a estades de creació audiovisual sobre biodiversitat. “L’Arnau continua donant oportunitats, perquè passin coses”, conclou el seu pare.
Ara, l’ENFooCA i sota aquest paraigua la família i l’associació volen que continuïn passant altres coses. Potser fer públic el seu immens arxiu audiovisual de fauna, flora i paisatge, el seu llegat?