Cap positiu en la prova pilot de la diada de Santa Tecla de Tarragona
L’Ajuntament assegura que l’activitat castellera és “segura” i deixa en mans de les colles exigir el certificat covid
La prova pilot feta entre les quatre colles castelleres de la ciutat de Tarragona ha conclòs que cap casteller es va contagiar durant els assajos previs de la diada de Santa Tecla ni durant l’actuació castellera.
L’Ajuntament ha presentat aquest dijous els resultats de l’estudi científic que avala que l’activitat castellera és “segura” si es compleixen totes les mesures de seguretat, com dur la mascareta i la higiene de mans i peus.
L’equip mèdic va fer 400 testos abans dels dos assajos i el dia de la jornada i 500 proves més al cap d’una setmana. Els responsables mèdics i la consellera de Cultura consideren que les colles haurien de demanar el certificat de vacunació als castellers, malgrat el buit legal actual sobre la protecció de dades.
Cap casteller dels Xiquets de Tarragona, de la colla Jove Xiquets de Tarragona, dels Xiquets del Serrallo i de la colla Castellera Sant Pere i Sant Pau s’han contagiat per actuar en l’acció castellera de la diada de Santa Tecla, el passat 23 de setembre. L’Ajuntament i la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla han fet públic aquest matí que dels 1.778 tests d’antígens fets entre els castellers de les quatre colles, tots han donat negatiu.
La consellera de Cultura i Festes, Inés Solé, ha assenyalat que aquesta prova pilot ha servit per proporcionar dades amb rigor científic sobre el fet casteller i per avalar que la represa de l’activitat castellera és segura. “Les conclusions que traiem són clares, primer que els resultats són positius i que l’activitat castellera és segura sempre quan mantinguem les mesures de prevenció, per tant, s’haurien de continuar mantenint en els assajos”, ha concretat.
En la mateixa línia s’ha manifestat l’epidemiòloga de la Xarxa Sanitària i Social Santa Tecla, Gemma Flores, qui ha assegurat que els castellers s’han conscienciat sobre la importància de l’ús de la mascareta FFP2, la higiene de mans i peus, i sobre el fet de fer els cribratges de signes o símptomes compatibles amb la Covid-19 abans de cada assaig o bé tenir complet el calendari de vacunació. “Podem concloure que les mesures de prevenció proposades pels assajos, s’ha demostrat que són segures i eficaces”, ha dit Flores.
Pel que fa al fet que les colles no puguin exigir el certificat de vacunació als seus membres –pels drets de protecció de dades–, la consellera ha afirmat que les colles han de tenir llibertat a l’hora de decidir si l’exigeixen o no i ha subratllat que és la Coordinadora de les Colles Castelleres de Catalunya qui ha de donar cobertura legal a les colles. Amb tot, Solé ha afirmat que intentaran ajudar-les si ho requereixen: “Entenc que és un problema legal, ens asseurem per mirar de buscar una solució si una de les colles té problemes legals, si té solució”.
Per la seva banda, el director mèdic de l’Hospital de Santa Tecla, Xavier Oliach, ha afirmat que les colles són les primeres interessades a tenir tots els castellers vacunats per tal de garantir la seguretat. “És molt més segur estar envoltat de gent que estan vacunats, ara, el debat fins on puc demanar-te si estàs vacunat o no és un altre debat, però si fos el responsable d’una colla, estaria molt interessat en què tothom estigués vacunat”. Per això, els responsables sanitaris han tornat a demanar que la ciutadania es vacuni.