El nou decret de renovables no acontenta ningú
El sector recela de la lentitud de l’administració i creu que difícilment s’arribarà a l’objectiu
La Xarxa per a una Transició Energètica Justa considera que el territori queda “desprotegit”
El nou decret d’energies renovables no acaba d’agradar ni al territori ni al sector de les empreses eòliques i fotovoltaiques, que consideren que queda curt però per diferents motius. Tot i que les dues parts celebren que s’hagin afegit elements per facilitar els tràmits per a projectes d’energies renovables amb potències inferiors als 5 MW, que afavoriran l’autoconsum distribuït i repartit pel territori, tenen visions oposades pel que fa a la resta del text.
Les entitats del territori asseguren que no servirà per frenar projectes lligats a les multinacionals del sector energètic i provocarà “danys irreversibles”. Montserrat Corberó, de la Xarxa Catalana per a una Transició Energètica Justa, critica el desemparament que, al seu parer, els provoca i diu que “pràcticament deixa el mateix escenari que el decret anterior”. Que als promotors els faci falta l’acord dels propietaris del 50% dels terrenys afectats no millora la situació, perquè explica que això és fàcil d’aconseguir amb compensacions econòmiques però no té en compte els danys que es causa a tot l’entorn que “veurà que la seva qualitat de vida es redueix dràsticament i que a més les seves propietats perden valor” i que pot acabar convertint el medi natural “en espais industrialitzats plens d’estructures metàl·liques sorolloses”. La Xarxa manté que la transició energètica s’hauria de fer amb projectes des de les llars i les empreses amb el suport de l’administració per aconseguir “una sobirania energètica real”.
El president de la comissió d’Energia del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, Josep Maria Montagut, considera que donar prioritat als petits projectes és “necessari però no suficient”. “La part que representa l’autogeneració distribuïda pot arribar a un 20% i amb això no es cobreix tot el consum de l’activitat econòmica.” Per això considera que cal prémer l’accelerador i desencallar projectes viables necessaris per poder arribar a l’objectiu d’un 50% d’energia elèctrica de fons renovables el 2030. “Som escèptics perquè els processos són llargs i complicats i costarà complir terminis”, reconeix Montagut, que reclama agilitat de l’administració, perquè si les tramitacions s’allarguen poden arribar a perdre els avals que han dipositat i això pot desincentivar les inversions al sector.
Al·legacions no respostes
L’Ajuntament de Cantallops ha denunciat que no ha rebut resposta de la Ponència d’Energies Renovables a les al·legacions contra un dels tres parcs eòlics projectats i no descarta emprendre la via judicial. Al municipi s’hi projecten tres parcs eòlics amb 17 aerogeneradors