Medi Ambient
La Moixina més sentimental
El naturalista, geògraf i exregidor a Olot Miquel Macias analitza en un llibre aquest paisatge amb aportacions personals
Tots els beneficis es destinaran a un programa de Càritas
Un llibre sobre la Moixina d’Olot no seria cap gran novetat si només tractés el paisatge d’aquest espai, que és una de les àrees naturals més emblemàtiques de la ciutat. A La Moixina, una geografia emocional, el seu autor, el naturalista i graduat en geografia Miquel Macias, que també havia estat regidor d’ICV i d’Alternativa per la Garrotxa a Olot i Santa Pau, segueix un nou mètode d’anàlisi geogràfica d’aquest entorn. Ell mateix explica que aquest nou corrent és una mirada de base geogràfica, el mètode és geogràfic, però adaptat als corrents culturals i, sobretot, al paisatge sentimental de l’autor. De fet, Macias no amaga que, en el fons, és un homenatge al seu pare, amb qui solia anar a passejar per la Moixina de petit, i altres membres de la seva família, com ara el tiet i pessebrista Manel Traité i la tieta Maria. A més, Miquel Macias té el seu lloc de feina al molí de la Moixina, on és un dels responsables del centre de reproducció de crancs de riu autòctons. “Soc geògraf i em sentia compromès amb un nou corrent que vol entendre el paisatge a través de l’ecologia, un nou corrent fins ara no gaire desenvolupat”, afirma. I hi afegeix: “És un exercici pràctic de geografia.” El llibre és també una història de la Moixina artística i literària i, per això, inclou les mirades de 52 artistes i fins a un total de 231 que ho han fet des d’altres disciplines, sobretot la literatura.
Macias insisteix en l’homenatge al seu pare per la mirada subjectiva sobre la Moixina que li va transmetre de petit i també el compromís amb el territori i la seva gent. No en va, tots els diners de la venda del llibre, després de sufragar despeses, seran per al programa Fem Comunitat, de Càritas Garrotxa.