Entitats pel dret a l’habitatge demanen al govern espanyol que retardi l’aprovació de la llei perquè és “insuficient”
Les organitzacions expressen “indignació” pel contingut de la norma, ja que no veuen que doni “garanties reals”
Les entitats pel dret a l’habitatge han demanat al govern espanyol que retardi l’aprovació de la llei prevista per a demà dimarts en el Consell de Ministres fins que el text doni “garanties reals”. El Sindicat de Llogateres, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) o el Moviment Ningú Sense Llar, entre altres organitzacions, han rebutjat aquest dilluns en una roda de premsa davant del Congrés la llei d’habitatge pactada entre PSOE i Unides Podem perquè consideren que conté mesures “altament insuficients”. Les organitzacions han expressat “profunda indignació pel molt curt abast” de la llei i la seva “evident manca d’ambició per solucionar la dramàtica situació d’emergència habitacional” que hi ha a l’Estat espanyol.
En un comunicat difós després de la roda de premsa, les més d’un centenar d’organitzacions que han promogut una llei d’habitatge pròpia, que Unides Podem, ERC, JxCat, CUP i altres partits sobiranistes van registrar al Congrés, han lamentat que la norma del govern espanyol “és sinònim de més desnonaments, més augments dels lloguers i més desprotecció al dret a l’habitatge”.
Les entitats creuen que la regulació del lloguer que proposa el govern espanyol és “totalment ineficient”, ja que “deixa fora a la majoria d’inquilins” pel fet que l’aplicació depengui de la voluntat de les autonomies, quan el PP ja ha anunciat que no ho aplicarà, “en lloc de fixar condicions objectives”. També censuren els beneficis fiscals als propietaris, una mesura que “beneficia a les rendes altes i perjudica les baixes”.
Les organitzacions critiquen que la norma “no impedeix que segueixin havent-hi desnonaments sense alternativa habitacional de persones vulnerables si se superen els terminis” i tampoc inclou cap garantia de subministraments bàsics ni impulsa cap mesura addicional per fer front al sensellarisme. Una altra crítica és que no s’hagi inclòs la participació ciutadana.
Els col·lectius reclamen als grups que van registrar la llei elaborada per les entitats que “segueixin donant-hi suport” i impulsin que es debati al Congrés així com “confrontant al govern i esmenant el text que proposa tramitar”.