Quasi un terç de la població catalana té estudis universitaris
Quasi una tercera part de la població catalana, un 31,8% té estudis superiors, mentre que un 17,7% de la població només té l’educació primària o no l’ha acabat. Un 0,3% de la població no sap llegir ni escriure. El perfil majoritari dels que tenen estudis superiors és el de menors de 45 anys, mentre que els que tenen la primària és de 65 o més. Així ho recullen les dades de l’Idescat del 2019, que registren també que un 27,4% de la població ha fet l’educació secundària obligatòria i un 23,2% ha acabat batxillerat o formació professional.
Segons l’Idescat, els nivells educatius han millorat de manera ininterrompuda i cada generació ha assolit nivells de formació més alts que els precedents. També recull que hi ha més dones que homes que tenen com a molt l’educació primària (un 19,8% i un 15,5%, respectivament), i passa el mateix amb els estudis superiors (33,1% i 30,4%). Les dones de més edat accedien menys a la formació que els homes, però entre les generacions joves les dones tenen més propensió a cursar estudis més enllà dels obligatoris.
Sant Cugat, Barcelona i Castelldefels són les ciutats de més de 50.000 habitants amb més percentatge de graduats universitaris (73,5%, 56,3% i 51,2%, respectivament). A l’altre extrem, pel que fa a les ciutats grans, se situa Santa Coloma de Gramenet, amb un 24,9% de la població amb estudis superiors.
Tots els àmbits territorials tenen un percentatge de dones amb estudis superiors més alt que el dels homes. La bretxa més elevada entre homes i dones es registra a Ponent (12,3 punts), a les comarques centrals (10,5 punts) i a l’Alt Pirineu i Aran (10 punts).