Infraestructures i serveis

Jordà anuncia restriccions d’aigua a l’Alt Empordà

La consellera d’Acció Climàtica no les concreta però diu que es duran a terme en els pròxims dies

L’abastament domèstic no sembla que hagi de quedar afectat, donada la reserva de Darnius

La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, va anunciar ahir, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu, que l’executiu català decretarà restriccions d’ús d’aigua a la comarca de l’Alt Empordà. Jordà no va especificar ni quines mesures ni de quin tipus seran. Fonts d’Acció Climàtica van puntualitzar posteriorment que al llarg d’aquesta setmana es parlarà amb els municipis afectats “d’una zona concreta de l’Alt Empordà”.

Les restriccions no sembla que hagin d’afectar els pobles que es proveeixen de l’aigua provinent del pantà de Darnius Boadella (com ara Figueres), sinó que es pretén incidir en el control d’ús de l’aigua provinent de l’aqüífer pròxim a la Muga i es creu que tindrà afectació, abans de res, sobre l’ús agrícola. El pantà de Darnius-Boadella està ara mateix a un 38% de la seva capacitat, un percentatge molt semblant al d’ara fa un any i per sobre de la mitjana dels últims cinc anys.

Des d’Acció Climàtica van assegurar ahir que encara s’estan analitzant les mesures i que, amb les reserves actuals, “es garanteixen les demandes d’abastament domèstic per un any”. Una altra qüestió és la campanya de reg, que, si no plou, pot perillar per a l’estiu vinent. Va transcendir, per altra banda, que les mesures seran comunicades als alcaldes dels municipis afectats al llarg d’aquesta setmana.

Nova comunitat

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha aprovat aquesta setmana la constitució de la Comunitat d’Usuaris d’Aigües de la Plana Litoral de la Muga. Aquest ens té com a objectiu una “gestió adequada” de l’aigua per als diferents usos, “fixar uns criteris d’explotació sostenibles” i evitar possibles alteracions qualitatives com la intrusió salina. La comunitat, a més, podrà dur a terme actuacions de millora i neteja de les captacions, així com tasques de vigilància i inspecció, sempre coordinades amb l’ACA. En els últims quatre anys, l’ACA ha treballat amb els diferents usuaris que capten aigua de la part més costanera de l’aqüífer del Fluvià i la Muga, juntament amb el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, en l’elaboració i aprovació dels estatuts. L’Agència Catalana de l’Aigua potencia el desplegament d’aquest tipus de comunitats amb la voluntat “d’acostar la gestió al territori”, com ja s’ha fet en altres casos com en el dels usuaris del Baix Ter, el delta del Llobregat i l’aqüífer de Carme Capellades.

LA XIFRA

38
per cent.
El pantà de Darnius-Boadella té una reserva hídrica semblant a la de l’any passat per aquestes dates.

LA DATA

1.11.2021
és el dia
en què els alcaldes afectats sabran les mesures, segons fonts d’Acció Climàtica.

LA FRASE

Hi ha llocs on es nota la falta de pluja. A l’Alt Empordà decretarem mesures aquesta setmana
Teresa Jordà
CONSELLERA D’’ACCIÓ CLIMÀTICA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Societat

Es disparen les denúncies per discriminació a Barcelona

Barcelona
xarxes socials

Instagram crea un nou “compte adolescent” amb control parental

barcelona
Societat

Mor Jaume Ribas, un dels últims faroners d’Eivissa i Formentera

Ryanair manté nou rutes hivernals a Girona però amb un 33% més de vols

GIRONA

El Ripollès instal·larà càmeres als accessos de la comarca

ripoll
europa

La CE demana prohibir en espais a l’aire lliure tabac i cigarretes electròniques

barcelona
salut

Es redueixen un 15% els treballadors que van amb cotxe a l'Hospital d'Olot

olot
Sanitat

El nou CAP Florida Sud de l’Hospitalet de Llobregat obrirà el dia 25

L’Hospitalet de Llobregat
MEDI AMBIENT

Neumàtics, plàstics i ferros, els principals residus del fons marí al port de la Ràpita

La Ràpita