Societat

Cercavila, tronada i gironins als carrers

La ciutadania gironina respon amb èxit a la recuperació del dia festiu de Sant Narcís amb actes populars al centre històric

Fan una crida a la responsabilitat i a portar la mascareta en espais de concentració de públic

El dia de Sant Narcís és la diada festiva dels gironins i així ho ha interpretat la ciutadania, responent a la convocatòria d’actes populars i pensats per a un públic de proximitat al cor de la ciutat. Les campanades de les onze del matí van donar el tret de sortida a la passejada pel Barri Vell amb els capgrossos. La Fal·lera Gironina, amb una desena de capgrossos i música, va encapçalar la cercavila des de la catedral fins a la plaça del Vi, passant pels carrers més cèntric del Barri Vell. A les voreres, precedint o seguint la comitiva, el públic –majoritàriament pares i mares amb canalla a les espatlles– acompanyava el seguici.

Els qui no s’havien despertat amb la cercavila no van poder ignorar la sorollosa tronada de les dotze del migdia a la plaça de Catalunya: trons i fum a càrrec dels artificiers de l’Associació Cultural Amics de la Pólvora, vinguts de València, per convidar els veïns a participar a les Fires.

Festa Major dels 4 Rius

La iniciativa s’emmarcava en la programació de la Festa Major dels 4 Rius: una competició amistosa entre els quatre sectors de Girona. El torneig s’anirà desenvolupant al llarg d’aquests dies de Fires amb proves tan diverses com gimcanes, maratons de donació de sang, baixada d’andròmines per l’Onyar, cursa de sacs, etc.

Ahir una d’aquestes proves puntuables era precisament el campionat de bitlles catalanes que tenia lloc a la Copa: cada equip (Ter, Onyar, Güell i Galligants), format per cinc jugadors, havia de demostrar la seva habilitat amb tres tirades dels bitllots. L’equip guanyador del conjunt d’aquestes proves serà proclamat el dia 6 de novembre.

Per als qui preferien la tranquil·litat d’una visita cultural al sorollós ambient festiu dels carrers, ahir (fins a les dues de la tarda) era també dia de portes obertes als museus de la ciutat (Museu d’Art, d’Història, del Cinema i d’Arqueologia). Al Museu d’Història dels Jueus –on també s’havia programat una visita guiada per la directora del Patronat del Call, Assumpció Hosta–, prop de 150 persones van visitar les instal·lacions al llarg del matí.

Accessibilitat i mascareta

Aquests primers dies d’actes festius i amb multituds a la ciutat també han coincidit amb crides d’entitats o administracions amb motivacions diverses. D’una banda, entitats com Multicapacitats s’han fet ressò a les xarxes de la poca o inexistent possibilitat d’accedir a les atraccions de Fires per a les famílies d’infants amb necessitats especials.

D’altra banda, les primeres nits i concerts de barraques amb imatges de concentracions de públic sense mascareta han provocat reaccions. En declaracions a l’ACN, el vicealcalde de Girona, Quim Ayats, ha demanat “responsabilitat i complicitat ” als ciutadans i ha fet una crida a portar la mascareta quan es produeixen aquestes concentracions, també en espais exteriors. Tot i això, Ayats no considera que les imatges d’aquestes grans aglomeracions siguin “decebedores” tal com va assenyalar també ahir la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. “La normativa actual ens permet fer aquests actes sense regulació, però cal insistir que és necessari que es faci ús de la mascareta, tal com vam demanar”, comentava Ayats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.