Medi ambient

La COP26 tanca amb un acord “imperfecte” per limitar l’escalfament

El document aprovat a la cimera del clima de Glasgow manté viu els objectius de l’Acord de París

L’Índia introdueix una esmena a última hora per convertir l’“eliminació” progressiva del carbó sense sistema de captura de CO2 en una “progressiva reducció”

La conferència del clima de l’ONU, més coneguda com COP26, ha aprovat aquest dissabte en temps de descompte un acord determinant per mantenir viu els objectius de l’Acord de París. La cimera de Glasgow ha aprovat un document “imperfecte”, en paraules del seu president, Alok Sharma, que recull la reducció de les emissions contaminants amb l’objectiu que la temperatura del planeta no superi els 1,5ºC el 2100 respecte dels nivells preindustrials. Tot i això, una esmena introduïda al tram final per la delegació índia ha aigualit els objectius del document.

L’acord accelera l’acció contra el canvi climàtic i insta els països a elevar les seves fites de reducció d’emissions aquesta mateixa dècada, tot i que reconeix que els diversos Estats tenen “responsabilitats comunes però diferenciades”.

El text assenyala que limitar l’escalfament global a 1,5 ºC el 2100 requereix de “reduccions ràpides, profundes i sostingudes d’emissions globals de gasos d’efecte hivernacle, inclosa una reducció d’emissions de diòxid de carboni del 45 % per al 2030 en relació al nivell de 2010.

Pel que fa al finançament per als països en desenvolupament, un dels punts que més divergències ha aixecat, el Pacte Climàtic de Glasgow insta els països rics a “com a mínim” doblar la seva aportació per a l’adaptació dels països més desfavorits abans de 2025 respecte dels nivells de 2019.

El text que ha arribat al plenari de la cimera contenia per primera vegada la gran novetat d’al·ludir per primera vegada a la necessitat d’acabar amb els combustibles fòssils, un punt que ha suscitat les principals reticències en les darreres hores de negociació. De fet, l’Índia, el tercer país del món que més emissions produeix, ha introduït per sorpresa un canvi a l’acord final en el sentit de suavitzar la referència al final del carbó.

En una intervenció a última hora al plenari de la conferència, el representant indi ha demanat modificar el punt que planteja l’eliminació gradual del carbó sense sistema de captura de carboni. En la formulació que ha arribat al plenari, l’article 36 de l’acord instava a “accelerar els esforços cap a l’eliminació del carbó sense sistemes de captura de carboni i dels subsidis ineficients als combustibles fòssils”. Un redactat que ja era una versió rebaixada d’una formulació anterior més directa. L’Índia ha insistit en treure del redactat l’“eliminació gradual” del carbó i substituir-la per “progressiva reducció”.

L’esmena ha estat avalada per la Xina i acceptada a contracor per la resta de països, molts dels quals han manifestat les seves discrepàncies, per evitar trencar les negociacions i que la cimera acabés amb un fracàs històric.

La Unió Europea ha assegurat que hauria volgut “anar més lluny” en matèria hidrocarburs, però ha defensat aprovar el text, encara que els nous canvis siguin “encara més decebedors” que la redacció original. Suïssa ha criticat que la proposta hagi estat “aigualida en un procés sense transparència”.

El propi president de la COP26, Alok Sharma, ha demanat amb llàgrimes als ulls “disculpes per com s’ha desenvolupat el procés”, davant la sorprenent petició índia d’última hora. “Em sap molt de greu. Entenc la profunda decepció però també és vital que protegim aquest paquet", ha dit emocionat. Finalment, l’acord s’ha aprovat per unanimitat.

El secretari general de l’ONU, António Guterres, ha lloat els “passos importants” que recull el document de Glasgow malgrat els “interessos” i “condicions” que s’hi plasmen. “Desafortunadament, la voluntat política col·lectiva no ha estat suficient per superar algunes contradiccions profundes”, ha valorat en un comunicat, ja que hi ha hagut objectius com la descarbonització completa que no s’han assolit.

Johnson defensa que el Pacte de Glasgow és un “gran pas endavant”

Efe

El primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, ha celebrat aquest dissabte l’acord assolit a la conferència sobre el canvi climàtic (COP26) de Glasgow, que ha qualificat de “gran pas endavant” en la lluita contra el canvi climàtic.

En un comunicat, cap del govern amfitrió de la cimera climàtica de l’ONU ha agrït els esforços del president britànic de la conferència, Alok Sharma, que avui s’ha emocionat quan l’acord multilateral ha estat aprovat per unanimitat malgrat les moltes i profundes discrepàncies entre els signants.

“Vam demanar a les nacions que s’unissin pel nostre planeta a la COP26 i han respost a aquesta crida”, ha afirmat Johnson. El premier britànic també ha donat les gràcies als veïns de Glasgow per la seva hospitalitat.

El líder conservador ha reconegut que encara “hi ha un enorme treball per fer” en els propers anys per limitar a 1,5 graus l’escalfament del planeta i s’ha compromès a continuar treballant per a aconseguir-ho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.