Societat

salut

Pròtesi de genoll: 25 mesos d'espera al Vallès, 1 al Pirineu

CCOO denuncia diferències “abismals” entre regions sanitàries i centres hospitalaris en el temps d'atenció al pacient

Salut assegura que està reforçant la xarxa a l'àrea de Barcelona

La desigualtat territorial en les llistes d'espera quirúrgiques pot superar els dos anys, segons l'hospital que tingui assignat el pacient. És el cas de la pròtesi de genoll que a l'hospital de Puigcerdà té un temps d'espera de només un mes però que, en canvi, supera els dos anys si el centre de referència és el Parc Taulí de Sabadell.

CCOO va presentar ahir un informe per denunciar les diferències “abismals” en l'accés a les intervencions quirúrgiques i proves diagnòstiques entre regions sanitàries i centres hospitalaris del país. L'estudi del sindicat –realitzat amb dades oficials– evidencia “la manca d'equitat” en el sistema sanitari que perjudica, en la majoria dels casos, els pacients de l'àrea metropolitana, segons Toni Tuà, responsable de Política Sanitària de CCOO.

Tuà fins i tot va arribar a parlar de “col·lapse” a l'hora de referir-se al Vallès Occidental, i més concretament al Parc Taulí de Sabadell. CCOO també ha detectat problemes “de manera més puntual” a Osona, el Baix Llobregat i el Barcelonès Nord.

L'estudi de CCOO presta especial atenció a les 14 intervencions quirúrgiques amb “temps de garantia”, és a dir, que segons el compromís del Departament de Salut no han de superar el sis mesos d'espera. “Si es fa la mitjana del país, el compromís es compleix. Però, no en determinats centres ni regions sanitàries”, va destacar Tuà.

Temps de garantia

La regió central supera el mig any d'espera en tres operacions (varius, amigdalectomia i circumcisió); la de Barcelona, en la intervenció de galindons, i la de Tarragona, en la pròtesi de genoll. Els temps d'espera, però, es disparen quan es mira centre per centre. És aquí on comencen les diferències de fins a dos anys. Segons l'informe de Comissions, el Parc Taulí és un dels hospitals on els temps d'espera són més alts i lidera el rànquing en cinc intervencions.

Des del Departament de Salut, el doctor Josep Maria Argimon, gerent d'Avaluació de Serveis Assistencials, va reconèixer les desigualtats territorials, però va afegir que “s'està incrementant l'estructura en tota la zona metropolitana de Barcelona” per pal·liar aquestes diferències. Va posar com a exemple els nous hospitals de Mollet, Sant Joan Despí i Sant Boi de Llobregat. En el cas del Parc Taulí, va recordar les obres per fer dues sales d'operacions noves que començaran al desembre i, en el futur, la construcció d'un hospital per prestar servei als municipis de Cerdanyola, Ripollet i Montcada i Reixac.

A més del factor d'increment de població, Salut també va atribuir les diferències entre els temps d'espera dels hospitals a la mitjana d'edat dels habitants (a major envelliment, més demanda) i a causes estructurals dels centres, com les remodelacions puntuals. CCOO va anar més enllà i va acusar alguns metges d'utilitzar les llistes d'espera per derivar pacients a la privada. També va assenyalar els hospitals que, segons Tuà, alenteixen l'atenció per pressionar Salut.

LA XIFRA

79
dies
de diferència hi ha entre els pacients de la regió de Lleida i els de Barcelona per fer-se una mamografia

Un test d'alè pot diagnosticar diferents càncers

Un grup d'investigadors de l'Institut de Tecnologia de Haiffa (Israel) han desenvolupat uns sensors que poden detectar tumors al pulmó, el pit o l'intestí del pacient agafant una mostra del seu alè.

Càstig per una amniocentesi errònia

El Tribunal Suprem ha condemnat la Universitat Miguel Hernández d'Elx i la Generalitat Valenciana a pagar una indemnització de 150.000 euros a uns pares perquè no van detectar en la prova de l'amniocentesi que el seu fill tenia la síndrome de Down. Els fets van tenir lloc el novembre del 2003 quan la mare, llavors embarassada, va anar a l'Hospital General d'Elda per sotmetre's a l'amniocentesi. L'error es va produir perquè la mostra que es va enviar als laboratoris de la universitat corresponia a un altre tub i no a la mostra que s'havia extret a la mare.

Negatives a canviar d'hospital

Les diferències entre els temps d'espera també són significatius entre hospitals d'una mateixa regió sanitària. A les Terres de l'Ebre, l'hospital comarcal de Móra d'Ebre tarda 201 dies a programar una operació de varius. Una espera que es redueix a 75 dies quan es tracta de l'hospital Verge de la Cinta de Tortosa.

Tot i això, el Departament de Salut constata que la majoria dels pacients rebutgen anar a un centre veí per reduir el temps d'espera. “El pacient és molt fidel al seu centre de referència i a l'equip mèdic que l'atén normalment, especialment si té una edat avançada o ja ha estat intervingut”, explica el doctor Josep Maria Argimon.

Des de Comissions Obreres, però, reclamen que el departament reculli estadísticament a quants usuaris se'ls ofereix la possibilitat d'operar-se en un centre diferent i quants d'ells ho rebutgen. En opinió de Toni Tuà, el col·lapse del Parc Taulí de Sabadell es reduiria si es traslladessin pacients als dos centres de Terrassa, amb esperes sensiblement inferiors.

Prova pionera per detectar l'Alzheimer

Científics estatunidencs han elaborat la primera prova que permet detectar l'Alzheimer abans que comencin els símptomes.

Aquest test que l'han publicat un equip d'investigadors a la revista Archives of neurology consisteix en fer una punció lumbar que permet mesurar la presència d'una proteïna, beta-amiloides, que hi ha al líquid del cervell i que està íntimament lligada al desenvolupament de la malaltia. Fins ara no es podia detectar aquesta molècula si no era causant una gran lesió, per això, ha significat un gran avenç.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.