Societat

Alemanya augmenta la pressió sobre els no vacunats

Merkel i l’aspirant a succeir-la a la cancelleria, Scholz, anuncien restriccions per frenar l’onada de Covid-19 més agressiva

Els poders regionals reclamen la vacunació obligatòria als professionals de sectors “sensibles”

Angela Merkel i el seu successor, Olaf Scholz, van sortir ahir de les seves rereguardes, enmig d’una nova onada de Covid-19 que va de rècord en rècord, en un país on la taxa de vacunació està per sota dels veïns del sud –un 67,7% de ciutadans amb la pauta completa–. Merkel, com a cancellera en funcions, i Scholz, des de la posició de qui encara negocia la següent coalició, es van confrontar finalment a les reclamacions dels poders regionals, alguns dels quals apliquen ja mesures territorials. “Hem d’actuar i ho hem de fer ara”, va admetre Merkel, després de mesos sense reunir-se amb els líders dels lands. Les reclamacions dels poders regionals van des d’implantar la vacunació obligatòria als qui treballen “en contacte” amb persones vulnerables, siguin avis o malalts, a establir uns paràmetres d’actuació a partir dels quals es restringirà l’accés a la vida pública als no vacunats.

La incidència setmanal per 100.000 habitants va escalar ahir un altre rècord absolut –336,9 casos–. Hi ha districtes on el nivell supera els 1.000 casos, especialment a l’est del país i a Baviera. Trencar aquest augment exponencial no pot esperar la investidura com a nou canceller de Scholz, prevista per a la setmana del 6 de desembre

La nova i més agressiva onada d’infeccions es produeix en un moment inèdit, en aquesta pandèmia, enmig del relleu en el poder a Alemanya. Fins ara Merkel havia dirigit la lluita contra la Covid-19, amb prou tensions amb els poders regionals, dividits entre els partidaris de la línia dura i els interessats a no tancar la vida pública. Ara a aquestes tensions s’hi han ajuntat les picabaralles entre el govern sortint i el que ha d’entrar. És a dir, no entre Merkel i el socialdemòcrata Scholz, l’actual vicecanceller, que intenten portar una transició impecable, però sí entre el grup conservador de la cancellera i la coalició encara virtual entre socialdemòcrates, verds i liberals. Ahir van aconseguir aprovar al Parlament el seu primer projecte de llei, precisament contra la pandèmia i gràcies a la nova majoria que té a la cambra la futura coalició i amb els vots en contra dels conservadors, agermanats en el rebuig amb la ultradretana Alternativa per Alemanya (AfD), el partit dels antivacunes.

Amb l’aprovació del projecte de llei es va donar llum verd a mesures com ara l’obligació de mostrar a la feina el certificat Covid o un test del dia, en el cas dels no vacunats. La mateixa norma regirà als trens i en el transport públic, malgrat els dubtes sobre si hi haurà un control efectiu en aquests àmbits. Es recomana, a més, treballar des de casa sempre que això sigui possible, una norma recuperada dels temps més durs de la pandèmia.

Els conservadors amenacen de bloquejar aquest projecte de llei a la cambra baixa, on la nova coalició no té una majoria clara. Si ho fan, serà clarament per interès polític, una qüestió que pot ser perillosa per al partit de Merkel, la Unió Cristianodemòcrata (CDU), enfonsada en els seus pitjors resultats històrics en les eleccions generals del setembre. La majoria dels ciutadans alemanys esperen unitat i mesures ràpides, en uns moments en què els experts o la mateixa Merkel afirmen que la situació és dramàtica i que aquest Nadal pot ser pitjor que el de l’any passat.

Àustria planteja un enduriment de les mesures

El govern austríac entre conservadors i verds va tirar pel dret, en implantar, el cap de setmana passat, el confinament selectiu. És a dir, el del 35% de la població que continua sense la pauta completa de vacunació. Àustria té l’índex de vacunació més baix de la regió i està sota el domini de la variant delta. Qui no té el certificat de vacunació ni ha superat la malaltia no pot sortir de casa si no és per qüestions essencials. Més o menys el que va ser la realitat per a tota la població als països més castigats per la Covid l’any passat. El confinament selectiu s’aplica des de dilluns i de moment no han baixat les infeccions. La incidència setmanal va escalar ahir als 988 contagis en set dies i 100.000 habitants. La lògica de la pandèmia fa que, òbviament, no es pogués esperar una tallada en sec dels contagis en un marge tan curt de temps. Però els experts comencen a proposar mesures més dràstiques. Amb el confinament selectiu no només es volia contenir la nova onada, sinó “convèncer” la població no immunitzada a vacunar-se. Ara no es descarta confinar tota la població de les regions més afectades i fins i tot implantar la vacunació obligatòria. Viena prepara un projecte de llei que obligarà el personal sanitari a vacunar-se. La mateixa mesura que reclamen els experts a Alemanya, ampliada a tot aquell qui treballi amb criatures, malalts o avis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Ciència

El VHIO avança cap a una teràpia dirigida per a un tumor rar

Barcelona
Salut

Una visió integral per tractar els TCA en adults de tot el país

Martorell
Societat

Mor Joan Camps Florit, flabioler de les festes de Sant Joan de Ciutadella

El Terracotta Museu presenta ‘Contingent’ del ceramista Lluís Xifra

LA BISBAL D’EMPORDÀ
SUCESSOS

Comissen una boa i una pitó de Birmània a un particular

Monistrol de Montserrat
METEOROLOGIA

Les comarques de Lleida poden superar demà els 40 graus

LLEIDA
societat

La Festa de l’Estiueig de Ribes de Freser estarà dedicada a Àngel Guimerà

Ribes de freser

Reforç policial i un dron nocturn a Mataró per vigilar les Santes

mataró
ECONOMIA

El sector del turisme rural vol que es regulin els pisos turístics als pobles

Barcelona