Medi ambient

Èxit de la prova per controlar els senglars ‘urbans’

Un projecte pilot coordinat per la UAB mostra l’eficàcia de la immunocontracepció per frenar el creixement de la població

El tractament funciona millor en exemplars joves

El creixement de les poblacions de senglars representa un perill a les zones urbanes i periurbanes. Les batudes de caça per mirar de reduir el nombre d’exemplars no han estat suficients i en els darrers anys s’han anat incrementant i cada cop s’acosten més a espais urbans, on s’alimenten de deixalles, es fan més forts i creix el seu potencial reproductiu. És per això que la Diputació de Barcelona ha impulsat un projecte pilot pioner liderat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per controlar la fertilitat de senglars amb un tractament immunocontraceptiu. El projecte s’ha desenvolupat des de finals del 2017 a les àrees de Terrassa, Matadepera i Vacarisses amb límits amb el parc de Sant Llorenç del Munt i la serra de l’Obac, i a Sant Cugat del Vallès, a tocar amb el parc de Collserola, en col·laboració amb els quatre ajuntaments. Durant aquest temps s’ha administrat una vacuna anticonceptiva a un total de 192 senglars i s’han pogut fer 154 recaptures, que han permès fer el seguiment de 56 animals vacunats –34 femelles i 22 mascles–, a més de 18 animals control i 30 individus exclusivament per a estudis sanitaris. El percentatge d’animals recapturats ha estat del 29,2%. Manel López Béjar, investigador del departament de sanitat i anatomia animals de la Facultat de Veterinària de la UAB i coordinador del projecte, assegura que el tractament és molt efectiu sobretot en exemplars joves, i que quan ja són adults podria ser necessària més d’una dosi per mantenir l’efecte de la vacuna.

L’any vinent s’iniciarà una segona fase de l’estudi, de tres anys de durada, per comprovar l’efectivitat del tractament per inhibir la reproducció quan s’administra en animals joves d’entre quatre i sis mesos d’edat, i arribar a determinar si aquesta esterilitat és reversible o persistent. També si aquest efecte comporta canvis de comportament i de creixement en els individus tractats. El coordinador del projecte precisa que la immunocontracepció pot ser una eina útil però que s’ha d’acompanyar d’altres mesures per evitar el creixement de la població de seglars, com ara dificultar-los l’accés a menjar i aigua en zones urbanes.

LA XIFRA

192
vacunes
s’han administrat des del 2017 a senglars mascles i femelles, i s’ha pogut fer el seguiment en el 29,2%.

Sense rastre de Covid-19

El seguiment d’una part dels senglars ha servit per constatar que aquests animals no són un reservori per al coronavirus causant de la Covid-19. Les anàlisis fetes i el seguiment a 30 exemplars han revelat que cap dels animals no tenia cap rastre del coronavirus al cos. El doctor Manel López Béjar va destacar que és el primer estudi d’aquesta mena que es fa sobre la incidència de la Covid-19. Es tracta d’un treball coordinat pel Centre de Recerca en Sanitat Animal (Cresa) i està previst que els resultats complets de l’estudi es presentin més endavant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.