Administracions

Sant Feliu rebrà 3,5 milions per canviar el model de ciutat

Formen part del fons Next Generation i han de contribuir al canvi de model econòmic, integrant la cultura dins el turisme

Art i creativitat, així com el Museu Thyssen, complements clau per a una oferta sostenible de sol i platja

L’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols rebrà de la convocatòria del fons de recuperació europeu Next Generation, en el marc del Pla de Sostenibilitat Turística, 3,5 milions d’euros, una ajuda important en el conjunt de la demarcació en aquesta línia –vegeu peça–. Segons va explicar l’alcalde, Carles Motas, “estem davant d’una de les xifres més elevades que rep la ciutat i implicarà un increment del pressupost previst per a aquest 2022, que s’haurà de modificar”, va destacar, i va afegir: “En total, es destinaran 14 milions d’euros en inversions, quantitat que triplica el que es va invertir en el mandat amb la xifra més alta.”

Oportunitat històrica

La regidora de Turisme, Núria Cucharero, àrea que ha gestionat la tramitació d’aquesta subvenció va assegurar ahir, en roda de premsa, que es tracta d’una oportunitat per renovar el model turístic del municipi sense oblidar “el sol i platja” i de tirar endavant projectes en els quals fa anys que treballen, en complicitat amb el sector. Segons Cucharero, cal destacar que s’està davant d’una iniciativa que, amb la suma d’inversions, culminen en la concreció d’un model de ciutat de futur. En aquest sentit, el regidor d’Hisenda, Josep Muñoz, va afegir que, a més, s’està pendent d’altres subvencions que poden incrementar encara molt més les intervencions de ciutat.

La regidora de Turisme i l’alcalde van destacar sobre aquests ajuts, que s’han rebut i que es concreten en quatre eixos, a més, que no s’està, van dir, davant d’una subvenció típica, perquè s’han tingut en compte un seguit de variables que avaluaven què es volia assolir, en clau de transformació de ciutat: “En aquest sentit, penso, que n’haurem d’aprendre a fer-ho amb aquesta línia que va més enllà de justificar una obra feta, com podria ser, i ho dic només com a exemple, una subvenció de l’ACA.”

Els quatre eixos en què s’agrupen els ajuts són: transició verda i sostenible, millora de l’eficiència energètica, transició digital i competitivitat. Per entendre la magnitud de les inversions, es poden posar diversos exemples, com ara: la renaturalització i obertura al públic dels jardins de Can Blasco del Museu Thyssen, la cobertura de la riera, la digitalització de l’oficina de turisme o la rehabilitació del monestir per a la millora energètica, aquesta darrera amb 1,3 milions d’euros. “Hi ha inversions que pensàvem fer més endavant, com ara els jardins de Can Blasco, i per fases; ara els podrem de cop. Una altra és el cobriment de la riera del Monestir; ara executem la primera fase, però amb aquest ajut ja podrem passar directament a la segona.”

També es crearà un observatori del turisme sostenible (60.000 euros); es farà un pla integral de senyalització intel·ligent i accés universal als recursos turístics (100.000 euros), es renovaran els instruments digitals de màrqueting i comercialització turística (120.000 euros) i es digitalitzarà la nova oficina de turisme (150.000 euros), entre altres actuacions. Carles Motas va destacar molt especialment: “Estem davant d’un projecte de ciutat en el qual treballem fa molt de temps i que el vol és precisament fer-ne un canvi important i de futur pe que fa referència a l’economia, el turisme, la cultura i la natura.” Es tracta d’una de les subvencions més altes que rep el municipi, i l’única d’aquesta línia dels fons que rep una administració del Baix Empordà.

LA FRASE

És una oportunitat per renovar el model turístic del municipi sense oblidar el sol i platja
Núria Cucharero
regidora de turisme de l’ajuntament de sant feliu de g.

Set importants projectes, a la demarcació de Girona

La llista de municipis beneficiats amb aquestes ajudes va transcendir públicament el passat 23 de desembre, a través d’un comunicat de l’Estat. En total, són set projectes gironins –incloent Sant Feliu– que rebran fons Next Generation. Un dels plans que s’impulsaran és el desenvolupament del Menja’t Girona, una experiència turística a la capital del Gironès, vora les hortes de Santa Eugènia i el riu Ter, que rebrà 3.499.721 euros. Els altres plans que podran concretar-se són el de gestió dels accessos al Parc Natural del Cap de Creus i per a la creació d’un espai d’interpretació i educació ambiental del parc i punts de recàrrega elèctrica per a vehicles, que podria rebre fins a 3,5 milions. A la Garrotxa, els ajuts Next Generation serviran per tirar endavant el projecte la Garrotxa soft & smart county; és a dir, una destinació turística sostenible i intel·ligent, amb 3,5 milions i, al Ripollès, els fons són per al projecte museístic de l’antiga colònia, amb 3,5 milions. A la Selva, es rehabilitarà el mercat municipal amb 5,9 milions. Finalment, el Consorci de Vies Verdes, que inclou un carril bici entre Garrigàs i Arenys d’Empordà i la connexió entre la vall del Ter i la vall del Llémena, amb 3,5 milions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia