Salut

Les farmàcies preveuen tenir prou tests a mig mes

Els metges demanen un preu fixat i assequible de les proves d’antígens

Els tests poden costar sis vegades més que en països europeus que els subministren per diverses vies per gestionar la crisi

La Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (Fefac) preveu disposar a mitjan mes de gener d’un estoc de tests suficient per satisfer tota la demanda després de l’exhauriment que s’ha produït aquest Nadal per la coincidència de l’augment de la demanda i l’arribada de la variant òmicron del SARS-Cov-2, més contagiosa que la delta, que havia estat predominant fins ara. Ho explicava ahir en una entrevista a Ràdio 4 el president de la Fefac, Antoni Torres.

Tot i que admetia que encara hi ha escassedat de tests disponibles per la demanda encara existent durant les festes, Torres afirmava: “La situació s’està normalitzant en bona part. No és regular ni uniforme, però la tendència és a millorar de manera important.”

Tests no, per a la gestió

El president del gremi farmacèutic considerava que l’encariment causat per l’explosió de la variant òmicron, avui ja hegemònica a Catalunya, coincidint amb les festes nadalenques, té a veure amb la decisió de les administracions de no utilitzar els tests d’antígens com a recurs sistemàtic de la gestió de la pandèmia com sí que han fet altres països europeus: “Aquests països es van nodrir de tests fa molt de temps i han pogut anar donant resposta a les demandes que han anat sorgint perquè tenien uns canals de distribució prou engreixats.”

Torres recordava que la variant òmicron “es va destapar en una setmana” i no va donar temps a fer comandes a l’engròs amb prou previsió, perquè es tracta d’un producte sanitari que es produeix majoritàriament a Àsia i que arriba en vaixells en viatges de cada tres i quatre setmanes: “L’òmicron es va destapar en una setmana. No va donar temps ni a fer les comandes, que arriben d’Àsia i suposen entre tres i quatre setmanes per vaixell. I això té un preu.”

Encarregar subministraments d’urgència en aquesta situació de manca d’estocs a les farmàcies encareix el producte, i encara més si s’opta per fer arribar els tests per via aèria per guanyar temps, explicava Torres. De fet, el president del gremi no dubtava a qualificar l’encariment d’“exorbitant” perquè, d’una banda, els fabricants encareixen el producte i, de l’altra, les companyies aèries poden triar entre destins segons l’oferta econòmica. Torres no dubtava a parlar de subhasta de slots aeris: “Aquest avió cap on va, cap aquí o cap allà?... Cap on paguin més.” En aquesta situació d’alta demanda, Torres assegurava que els farmacèutics han de comprar els tests “tres, quatre i cinc vegades més cars” del que ho feien anteriorment. Aquells que tenien estoc suficient poden mantenir el preu anterior, però els que se n’han quedat sense han de comprar al preu més car actual, explicava.

Sobre la possibilitat que els tests siguin gratuïts o finançats públicament, va afirmar que aquesta és una decisió de les administracions, però va recordar que, en el seu moment, sí que les farmàcies van subministrar gratuïtament onze milions de mascaretes perquè l’administració pública va assumir-ne el cost. Arran de l’escassedat de subministrament, el president de la Fefac desaconsella la compra de tests d’antígens per internet a títol individual perquè no se’n garanteix la traçabilitat i bona conservació durant el viatge, condicions que sí que garanteixen els canals de distribució farmacèutics, sosté.

Preus escandalosos

El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, a través de Twitter, mostrava diumenge el preu de 5,95 euros per un test en una farmàcia de la ciutat. Constatant que aquest era un dels preus més barats que havia vist, qualificava la situació d’escandalosa i demanava al Ministeri de Sanitat una actuació decidida per fixar un preu assequible i garantir els subministraments en plena explosió de la pandèmia.

En relació amb el preu, ahir el president del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, Jordi Casas, qualificava de “trist” que el cost depengui de la producció i la demanda en una situació crítica com l’actual.

Les cues periòdiques a les farmàcies s’han anat mantenint. Si la vigília de Nadal els clients eren majoritàriament catalans que volien fer-se la diagnosi a casa abans de reunir-se amb familiars pels àpats de Nadal i Sant Esteve, Torres explicava que diumenge eren ciutadans italians o russos que necessitaven un certificat negatiu de covid-19 per poder volar als seus respectius països.

LA FRASE

L’òmicron no va donar temps a fer les comandes, que arriben d’Àsia en setmanes
Antoni Torres
president de la FEFAC

LES XIFRES

1,75
euros
era ahir el preu d’un test en una cadena de distribució de productes de drogueria a Alemanya.
7,50
euros
podia costar ahir un test d’antígens en una farmàcia, però el preu pot arribar als 12 en pics de demanda.

Dos tests setmanals gratuïts a Alemanya

A diferència d’Alemanya o França, l’Estat espanyol ha optat per una via més restrictiva en l’autorització de tests, que exigeix que tinguin certificat dels organismes europeus que els avalen, organismes que tenen cues d’espera per la gran demanda de productors que volen certificar els seus productes. Tot i que s’admet que les proves d’antígens poden donar fins a un 30% de falsos negatius, països com Alemanya o el Regne Unit han fet dels tests un mètode complementari en la gestió de la pandèmia. A Alemanya, l’onada de l’òmicron també ha fet encarir els preus –de 3,50 euros que costava una capsa de 5 tests s’ha passat a preus de 12 i 13 euros per capsa–. Però, per exemple, ahir mateix es podia comprar un test individual per 1,75 euros en una gran cadena de drogueries del país. Tests que també venen els supermercats. A més, qualsevol resident té dret a dos tests gratuïts setmanals, que es fan en uns quioscos de diagnosi situats al carrer. Només cal demanar cita en línia, la prova la fa personal sanitari a través de finestres i permet obtenir el certificat oficial de negatiu en covid-19.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia