Salut

L’hospital de Figueres incorpora la realitat virtual

S’ha implantat a pediatria per fer més agradables algunes de les proves que es fan als infants

En la compra de les ulleres de realitat virtual hi ha col·laborat l’Ajuntament de Capmany

La planta maternoinfantil de l’hospital de Figueres ha incorporat unes ulleres de realitat virtual (RV) com a eina per fer més agradable i, a la vegada, humanitzar el moment de fer certes proves o exploracions als nens i nenes que estan ingressats al servei de pediatria. Aquest recurs, que s’ha aconseguit gràcies a una aportació de l’Ajuntament de Capmany, permet disminuir els nivells d’ansietat i la percepció del dolor de la criatura, mitjançant la visualització d’escenes en què l’infant interactua amb diferents personatges o de vídeos de relaxació.

Humanitzar les proves

L’objectiu d’aquesta mesura és humanitzar l’assistència i fer més agradable l’estada a l’hospital. Uns factors que en el cas de la mainada prenen encara més importància que en els adults, ja que sovint no tenen capacitat per comprendre la situació. A més, dotar el procés mèdic d’un component lúdic ajuda a reduir-los l’estrès, el nerviosisme i la por.

Aquest producte de realitat virtual adreçat als més petits s’ha finançat parcialment gràcies a la donació econòmica de 1.000 euros que per segon any consecutiu ha efectuat l’Ajuntament de Capmany a l’hospital de Figueres.

L’empresa implantadora d’aquest recurs de realitat virtual a l’hospital de Figueres és VR Pharma, amb qui ja s’estan valorant altres dispositius per incorporar-los a altres serveis i àrees de la Fundació Salut Empordà.

El 2020 els diners aportats pel municipi alt-empordanès es van destinar a comprar un ninot de simulació perquè el servei de pediatria i neonatologia del centre pogués perfeccionar les maniobres de reanimació cardiopulmonar i altres tècniques d’emergència.

L’ús de la realitat virtual en l’atenció mèdica s’ha estudiat a fons durant més de trenta anys a partir de la realització de més d’un miler d’assajos clínics que han demostrat la seva efectivitat: la realitat virtual redueix en un 65% la percepció del dolor del pacient i en un 60% els nivells d’ansietat.

Les aportacions

Un element clau per assolir aquest recurs de les ulleres de realitat virtual per a pediatria ha estat l’ajut que ha representat una subvenció de l’Ajuntament de Capmany. En aquest sentit, l’alcalde de Capmany i vocal de la Fundació Salut Empordà, Joan Fuentes, va remarcar la importància que tenen per al centre hospitalari i la fundació aquests tipus d’ajuts: “Quan el consistori confecciona el pressupost anual, hi ha una partida que ja identifiquem com a subvenció directa per a l’hospital de Figueres. És un centre comarcal, que dona servei al nostre poble, i creiem que hi hem de col·laborar en el que puguem.”

Per això, el director gerent de la Fundació Salut Empordà, Martí Masferrer, destaca la importància d’aquestes aportacions: “Per a l’hospital, gestionat per una fundació sense ànim de lucre, tota donació és benvinguda. Hem de tenir en compte que la gestió de la pandèmia del coronavirus continua tenint molt d’impacte en el nostre pressupost. Som conscients de l’esforç que suposa per a un municipi com Capmany aquesta aportació econòmica, és un gest que ens commou”, va destacar el director gerent.

LA FRASE

Som conscients de l’esforç que suposa per a un municipi com Capmany aquesta aportació econòmica
Martí Masferrer
director gerent de la Fundació Salut Empordà


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.