La Diputació de Girona, en contra de la pedrera d’Osor
El primer ple de l’any de la corporació aprova una moció de la CUP en defensa del territori i de rebuig de la instal·lació extractiva
L’equip de govern i el PSC hi donen suport amb un “sí crític”
La Diputació de Girona va aprovar per unanimitat una moció de la CUP que rebutja el projecte d’instal·lació d’una pedrera a Osor, a la Selva. El document alerta de les “greus conseqüències” que tindria en l’aspecte ambiental, paisatgístic i econòmic i insta el govern a aplicar el “principi de precaució”. També proposa que s’engegui una campanya de sensibilització en defensa del territori. El projecte ha generat una gran oposició al municipi, no només en forma de plataforma veïnal, sota el lema No a la pedrera, sinó també per part de l’Ajuntament i del Consell Comarcal. La diputada de la CUP Marta Guillaumes va assegurar que la pedrera pot tenir greus conseqüències, no només en qüestions relatives a la biodiversitat de les Guilleries sinó també per al desenvolupament econòmic d’aquest territori. La moció, però, ha obtingut el “sí crític” tant de l’equip de govern (Junts i ERC) com del PSC, ja que, tot i no compartir alguns postulats de la CUP, coincideixen en el fons de la qüestió. El portaveu del govern, Albert Piñeira, va assenyalar que prioritzen “el consens” i el diputat socialista Pere Casellas va argumentar el suport a la moció, tot i que amb matisos. Casellas va fer referència al tercer punt, el qual insta la Generalitat a fer un gir en les actuals polítiques que “només perpetuen el model socioeconòmic destructiu”. Guillaumes va defensar que “per avançar calen canvis molt grans que incomoden”.
LA FRASE
S’aprova el pla d’igualtat per als pròxims 4 anys
El ple va aprovar amb 25 vots a favor i l’abstenció de la CUP el Pla d’Igualtat de la Diputació pel 2022-2025. El document defineix l’organització de l’ens seguint el principi d’igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes que hi treballen i s’hi relacionen. L’últim pla d’igualtat era del 2011. La diputada de la CUP Marta Guillaumes va argumentar l’abstenció fent referència a la “caducitat” d’aquest primer pla amb una vigència de quatre anys. “La sensació general és que s’aprova per cobrir l’expedient”, va resoldre Guillaumes. La CUP també va indicar alguns aspectes a millorar, com ara la diagnosi, “clau com a punt de partida i que és insuficient”. També la inconcreció de la metodologia utilitzada i la falta d’un “assessorament extern expert” que hauria ajudat a revisar aquests aspectes. La diputada Rosa Estanyol va destacar que és un document fruit del consens i, tot i agrair les valoracions, va recordar que s’haurien pogut incorporar en la reunió prèvia feta a mitjans d’octubre.