Societat

SUCCESSOS

La crisi porta els lladres de coure a les deixalleries

Aprofiten que són llocs apartats i sense vigilància per triar amb comoditat el material que pot tenir més sortida i vendre'l més car

Treballen en petits grups de dues o tres persones i es mouen amb vehicles grossos

Ens entren cada dia
i a vegades roben
al migdia i a la nit
Núria Bel
mancomunitat penedès-garraf

Les deixalleries municipals s'han convertit en l'últim any en un dels objectius preferits dels lladres de coure. “Ens entren cada dia i, a vegades, al migdia i a la nit”, explica Núria Bel, responsable de la gestió de les deixalleries a la Mancomunitat Penedès-Garraf. Segons ella, des que la crisi econòmica es va fer evident, els furts s'han anat repetint fins a convertir-se en el pa de cada dia. Els lladres s'emporten tot el material que pot tenir sortida al mercat negre: el coure és el preferit. A vegades, si tenen temps, desmunten el coure dels electrodomèstics i del cable elèctric i deixen les restes. Si no hi ha coure s'emporten ferralla. En José Luis, operari de la deixalleria del Gorg de Badalona, confirma que els televisors que ordena cada tarda l'endemà al matí estan “regirades i rebentades” per culpa dels lladres, que fan malbé les tanques del recinte per entrar-hi i apoderar-se del que poden. “Qualsevol electrodomèstic o aparell electrònic que contingui coure és bo per a ells. En alguns casos els obren per endur-se'n els fils, però en els casos dels ordinadors o de les impressores, se'ls enduen complets”. Segons ell, de furts d'aquests “sempre n'hi ha hagut”, tot i que ara és “exagerat”.

Aquesta pràctica s'ha generalitzat, malgrat que s'ha intensificat molt a les comarques de Girona, Tarragona i la Catalunya Central. Segons els Mossos d'Esquadra, aquests lladres treballen en petits grups de dues o tres persones, es mouen amb cotxes grossos o furgonetes i van a les deixalleries perquè acostumen a estar en llocs apartats i no tenen vigilància. La policia assegura que els controls s'han anat intensificant i han aconseguit algunes detencions amb accions preventives, però insisteixen que l'eina a partir de la qual treballen són les denúncies.

Les bandes descobreixen el cable telefònic com a ‘presa' fàcil

S. Barroso/T. Màrquez

Del TAV a les línies telefòniques. La pressió que van fer els Mossos d'Esquadra l'any passat a les obres de la línia del TAV ha fet efecte: els lladres de cable de coure s'han desplaçat cap a una presa més fàcil. Ho ha detectat la policia els darrers mesos. Continuen els saquejos en línies elèctriques, però n'hi ha molts més en xarxes de telèfon. Les operadores han estat alertades de la facilitat amb què les bandes s'enduen el seu cable. No està vigilat i “el lladre no s'arrisca a morir electrocutat”, explica una font policial. Per això es demana a les companyies que treballin en l'autoprotecció, com es va demanar a Adif.

A més, els Mossos tenen una estratègia judicial que esperen que serveixi d'advertiment als lladres: si el jutge ho vol, pot aplicar un article del Codi Penal que castiga el “furt qualificat”, ja que perjudica una col·lectivitat, no només l'amo de l'objecte robat, perquè afecta un servei bàsic. Pot implicar 3 anys de presó.

Aquest any ja hi ha hagut 500 detinguts però només 24 han estat empresonats. Ahir es van arrestar dos homes més a Tordera. Duien mitja tona de cable al cotxe i van ser enxampats en un control de trànsit de la policia local.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.