Més de 200 socorristes vigilen les platges gironines
Un total de 152 vigilants de la Creu Roja actuen aquest estiu en 34 platges de dotze poblacions de la costa gironina
L'entitat disposa de nou ambulàncies, deu embarcacions, una moto aquàtica i set desfibril·ladors
Més de 200 socorristes vigilen aquest estiu els banyistes de les platges del litoral gironí. Tot i que la majoria dels ajuntaments dels municipis costaners continuen deixant aquesta tasca a les mans, a través d'un concurs públic, de la Creu Roja, en els darrers anys algunes poblacions s'han inclinat per contractar empreses privades per qüestions pressupostàries i també pels serveis que ofereixen.
En concret, la Creu Roja cobreix aquest estiu 34 platges de dotze municipis de la demarcació. La institució s'ocupa del servei de prevenció, vigilància, salvament i socorrisme a les platges de Llançà, Colera, Sant Pere Pescador, Portbou, Castelló d'Empúries, Palafrugell, Pals, Palamós, Sant Feliu de Guíxols i Platja d'Aro. A aquests municipis, s'hi han afegit l'Escala i Begur, dues poblacions que la Creu Roja ha recuperat, de moment, per aquesta temporada.
Fins a 152 socorristes, entre personal voluntari i remunerat de la Creu Roja, formen aquest servei preventiu, per al qual també es disposa de nou ambulàncies, deu embarcacions, una moto aquàtica i set desfibril·ladors externs automàtics, entre d'altres efectius.
Si bé és el mateix Ajuntament el que fixa, a l'hora de convocar el concurs d'adjudicació del servei, l'horari de vigilància de cada platja, el més habitual és el que se situa entre les 10 del matí i les 7 de la tarda. I la temporada de vigilància se sol situar entre el 15 de juny i el 15 de setembre.
En totes les platges que cobreix la Creu Roja hi ha un lloc de socors, al qual es poden adreçar les persones que necessitin assistència sociosanitària. A més, en 17 platges hi ha cadires amfíbies per facilitar el bany a persones amb discapacitat. Aquestes cadires es poden trobar a les platges de Llançà, Portbou, Palafrugell, Pals, Palamós, Sant Feliu de Guíxols i Platja d'Aro. A la majoria de platges cobertes per la Creu Roja aquest any també s'ofereixen polseres identificatives per a infants, per facilitar-ne la localització en cas que s'extraviïn.
Durant el 2009, la Creu Roja va dur a terme un total de 14.253 atencions a les platges gironines. Aquest any, els socorristes de la Creu Roja van dur a terme, el mes de juliol, un 30% menys d'actuacions que en el mateix període del 2009. Una menor presència de meduses i el fet que l'estat de la mar ha estat millor expliquen aquesta davallada en les assistències.
Formació en socorrisme terrestre i aquàtic
Treballin per la Creu Roja o per una empresa privada, els socorristes que s'encarreguen de vigilar les platges i els banyistes del litoral gironí es formen, pràcticament tots, en els cursos que organitza la Creu Roja al llarg de l'any. Per tenir el títol reconegut de l'Institut d'Estudis Superiors de la Salut (IES), els aspirants a socorrista han de fer, primer, un curs bàsic de primers auxilis o curs de socorrisme terrestre, de 50 hores de formació, i després un curs de socorrisme aquàtic, d'unes altres 50 hores. A aquesta formació, s'hi afegeixen vuit hores més per aprendre a utilitzar els desfibril·ladors externs automàtics (DEA), molt útils en casos de persones que pateixen una aturada cardíaca. L'any passat, la Creu Roja va dur a terme, a les comarques gironines, fins a 199 cursos en l'àmbit de la salut, socors i emergències. I en aquests cursos, hi van participar un total de 2.505 persones.
La Creu Roja assegura que vetlla pel compliment de les normatives legals i la formació específica del seu personal, des dels socorristes de primera línia de mar fins els tècnics encarregats d'aconseguir una correcta planificació i desenvolupament en la gestió del servei integral de les platges, amb la col·laboració de les administracions.