Salut no creu que la nova subvariant alteri l’estratègia
Argimon assenyala que l’abordatge actual de la covid no és sostenible per a l’atenció primària
La velocitat de transmissió baixa d’1 per primer cop en setmanes però augmenten els ingressos
L’aparició de la subvariant BA.2 de l’òmicron, anomenada silenciosa perquè és més difícil de detectar amb la PCR, no farà canviar en principi els plans que té el departament de Salut en la gestió de la covid per a la primavera. Així ho va manifestar el conseller de Salut. Josep Maria Argimon, en una entrevista ahir a l’Agència Catalana de Notícies. La major transmissibilitat de la BA.2 podria generar “més complicacions” en la vida quotidiana, va apuntar el conseller, que va afegir que “segons els primers indicis, no és més greu”. Això sí, el coronavirus ha donat “moltes lliçons” i “voltes” des de l’inici, va recordar. Argimon considera que l’abordatge que s’ha fet fins ara de la covid “no és sostenible” ni per a l’atenció primària ni “bo” des d’un punt de vista de salut pública. “També correm el risc de deixar enrere moltes coses que són tant o més importants, com la recuperació de diagnòstics. Hem de canviar l’estratègia. El virus ha canviat” i la nova subvariant s’haurà de “monitorar, com tot”.
El canvi de gestió que va anunciar fa uns dies, en el sentit de “gripalitzar” la gestió de la covid, va en la línia de la que s’adoptarà a l’estat espanyol i a Europa. “Tots anirem en aquesta direcció. La situació actual és diferent a la de fa un any. Seguir abordant la pandèmia de la mateixa manera té poc sentit”, va insistir el conseller. La majoria de persones ja tenen algun tipus d’immunitat, ja sigui perquè estan vacunades o perquè s’han infectat. De cara a la primavera, sempre i quan els casos segueixin sent lleus en la seva majoria, l’estratègia de Salut passa per fer estimacions de les incidències a partir d’un model sentinella i deixar de comptar els contagis un a un. També es podrien flexibilitzar els aïllaments quan els símptomes siguin lleus: “Farem el que sempre havíem recomanat: prendre antipirètics; hidratar-se; no anar a l’escola o a la feina i aïllar-se a casa, segurament no d’una manera tan estricta”, segons Argimon. En aquesta nova fase es vol fer un seguiment “exhaustiu” dels pacients greus.
Ahir va baixar la velocitat de transmissió per sota de l’1 per primer cop en setmanes, i va quedar em 0,96. Creixen, però, el nombre de persones ingressades als hospitals catalans, que són 2.942, 86 més que dissabte. Segons va explicar l’investigador del grup BIOCOMSC Enric Álvarez a Catalunya Ràdio es constata una “tendència clara a la baixa”. Álvarez va augurar una primavera sense problemes als hospitals. Pel que fa a l’atenció primària, va reconèixer que sempre és una incògnita, perquè una nova subvariant pot mantenir els casos elevats. “Però les probabilitats d’una situació molt dolenta als hospitals són molt baixes”, va afirmar.
LA DATA
LA XIFRA
LA FRASE
Les infermeres plantegen deixar de fer hores extres
RedaccióLes infermeres es plantegen deixar de fer hores extres i doblar torns com a mesura de pressió per acabar amb el dèficit de personal d’infermeria que Catalunya arrossega des del 2008 i que la pandèmia ha agreujat. En una entrevista al canal 3/24, Rosa Maria Famadas, la portaveu de SATSE –el sindicat majoritari entre el personal d’infermeria –, va afirmar, ahir, que tirar endavant aquesta mesura de protesta “costa” perquè la d’infermeria “és una professió molt vocacional”. Famadas hi va afegir que “s’acaba anant a treballar quan un comandament diu que queda un servei descobert”.
Per pal·liar la situació, el sindicat demana que es millorin les condicions econòmiques i laborals que s’ofereixen per poder atraure les 20.000 professionals d’infermeria que s’han format a Catalunya i han marxat a treballar fora.