Societat

Potencien amb dos milions l’ajut per tenir cura d’infants gironins

Igualtat i Feminismes estrena subvencions per fomentar l’atenció a menors fora de l’horari escolar i donar respir a famílies monoparentals o víctimes de maltractaments

Dignifiquen, de retruc, un sector sumit en la precarietat

El govern de la Generalitat estrena aquest 2022 un nou programa anomenat TempsxCures, que vol potenciar l’atenció a infants i adolescents d’entre 0 i 14 anys fora de l’horari lectiu en llars d’infants, escoles i instituts. El promou el nou Departament d’Igualtat i Feminismes, amb 2,18 milions previstos aquest 2022 a la demarcació de Girona, i la seva consellera, Tània Verge, el va presentar ahir al Consell Comarcal del Baix Empordà i a l’Ajuntament de Salt.

Verge va precisar que el programa pretén subvencionar activitats com ara casals per a infants i ludoteques, però també cures a domicili en determinats casos, com ara petits pobles amb escassa demanda. I tot preveient que hi hagi activitats i serveis gratuïts. “Els serveis són públics, no han de tenir un cost per a les famílies, perquè garantim que totes puguin accedir-hi; ningú es quedarà sense suport”, va dir la consellera.

Entre les persones a les quals s’adreça TempsxCures, Verge va dir que prioritzaran els col·lectius amb més “pobresa de temps”, i va esmentar les famílies monoparentals i les dones en situació de violència masclista, d’atur de llarga durada, les dones de més de 52 anys, les famílies amb responsabilitats afegides de cura, i les dones migrades. “Elles són les que més cuiden i les que menys temps tenen per a elles mateixes”, va afirmar la consellera, que va recordar que encara és a les dones a qui es continua assignant la major part del treball de cures, però també estudiaran casos de progenitors masculins. L’objectiu és garantir un temps addicional de respir perquè les persones beneficiàries puguin formar-se per accedir a un lloc de treball o millorar-lo, relacionar-se socialment o simplement gaudir d’unes hores de lleure.

Per desplegar els ajuts, el departament confiarà les assignacions als serveis tècnics dels municipis amb més de 20.000 habitants, mentre que en els petits la feina recaurà en els consells comarcals. El pressupost, d’entrada, s’ha distribuït amb un criteri eminentment poblacional. I pel que fa a ciutats gironines, el programa destinarà 292.763 euros a Girona, 148.226 euros a Figueres, 117.727 euros a Salt, 107.964 euros a Lloret de Mar, 100.153 euros a Blanes, 94.434 euros a Olot, 71.278 euros a Palafrugell, 64.919 euros a Banyoles i 62.327 euros a Sant Feliu de Guíxols.

La resta de la partida es repartirà entre els consells comarcals de l’Alt Empordà (253.693 euros), el Baix Empordà (237.001), la Garrotxa (65.600), el Gironès (199.745), el Pla de l’Estany (41.944), el Ripollès (61.505) i la Selva (264.666). En les assignacions també han pesat altres variables, com ara la dispersió poblacional, dotacions de transport públic o el risc de despoblament.

Dignificar el sector

De retruc, els recursos donaran una empenta a un sector que sovint recau igualment en dones i dins d’una economia submergida o informal. Per aquest motiu, a més, la consellera va anunciar que engegaran un programa de qualificació professional (PQPI) perquè perfils amb experiència com a cangurs o monitores puguin veure reconeguda la seva experiència laboral, i accedir a la borsa de feines amb contracte que el programa vol afavorir.

LES FRASES

No garantim només la conciliació, sinó que anem més enllà: estem parlant de corresponsabilitzar des de l’administració amb el dret a les cures i el dret al temps

LES XIFRES

El temps alliberat no ho és només per a la inserció laboral, sinó també per a formació, participació social i política o l’oci
Tània Verge
CONSELLERA D’IGUALTAT I FEMINISMES
2,18
milions
destina el nou programa, en la primera anualitat del 2022, a la demarcació.
292.763
euros
es reserven per a la ciutat de Girona, per ampliar o reduir el preu de casals o oferir hores a domicili en alguns casos.

Pacte contra les violències masclistes

Arran de l’anunci del nou Pacte Nacional per a l’Erradicació de les Violències Masclistes, Verge també va anunciar que s’està elaborant un protocol guia d’abordatge de les violències i agressions per al món local. L’objectiu és que els municipis revisin els seus protocols i garanteixin així intervencions àgils i adequades, amb una resposta personalitzada a cada situació i amb un acompanyament integral a les persones víctimes de les violències. “Calen més recursos i una revisió de les xarxes d’atenció i les necessitats dels serveis d’emergència”, va dir la consellera, i també polítiques d’inserció noves o per accelerar l’accés a un habitatge d’emergència.

Per donar un exemple, va recordar que la mateixa Generalitat s’ha compromès a renovar el protocol contra assetjaments laborals, i també han compromès partits polítics i sindicats a dotar-se d’eines noves o revisar les existents. Verge va recordar que el 2021 hi va haver tres dones mortes a la demarcació de Girona per crims masclistes i un intent d’assassinat.

A la Bisbal, la consellera es va reunir al consistori amb la regidora Carme Vall i l’Associació de Dones de la Bisbal,Nosaltres les Dones i l’Associació de Dones Africanes. A Salt, va conèixer el taller ‘Canvia el xip’, un projecte de robòtica i programació destinat a joves dels centres educatius, i es va reunir amb l’Associació Azahara, que organitza els tallers, i amb les direccions dels instituts de Salt i joves participants en el projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.